Германия - домакин на най-голямото учение на въздушни сили в историята на НАТО

Източник: НАТО

Учението "Air Defender 23" ще събере 10 000 участници и 250 самолета от 25 държави

Германия ще бъде домакин на най-голямото учение за разгръщане на въздушни сили в историята на НАТО, което има за цел да демонстрира сила пред съюзници и потенциални противници като Русия, предава "Асошиейтед Прес". Учението "Air Defender 23" ще събере 10 000 участници и 250 самолета от 25 държави, които ще се противопоставят на симулирана атака срещу една страна-членка на НАТО. САЩ ще изпратят 2000 служители от Националната военновъздушна гвардия и около 100 самолета за участие в тренировъчните маневри, които ще се провеждат от 12 до 23 юни, съобщава БТА.

Американският посланик в Германия Ейми Гутман заяви, че учението ще бъде впечатляващо и ще демонстрира ловкостта и бързината на съюзническите сили в НАТО. Тя изрази увереност, че това ще привлече вниманието на световните лидери, включително руския президент Владимир Путин.

Въпреки че учението беше планирано преди няколко години, нарастването на напрежението след руската интервенция в Украйна през февруари 2022 г. доведе до сериозни подготовки от страна на НАТО за възможни нападения в региона. Швеция, която има намерение да се присъедини към НАТО, и Япония също участват в учението.

Основният акцент е върху отбранителни действия, като няма да се извършват полети до руския стратегически ексклав Калининград.

Майкъл А. Ло, директор на Националната въздушна гвардия на САЩ, посочи, че учението има за цел да укрепи готовността на силите и да подобри координацията между НАТО и неговите съюзници и партньори. За младите американски пилоти, които често са служили в Близкия изток, учението представлява възможност да установят отношения със съюзниците в Европа и да се подготвят за различни военни сценарии.

Организаторите предупредиха, че учението ще доведе до временни прекъсвания на гражданските полети в Европа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK