20 държавни лидери и над 40 министри ще участват във въвеждането в длъжност на Ердоган

Снимка: Анадолска агенция

Това ще бъде трети мандат на Реджеп Тайип Ердоган на президентския пост

Двайсет държавни лидери и над 40 министри ще участват в церемонията утре по встъпването в длъжност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който на балотаж на президентските избори на 28 май бе преизбран на президентския пост за още пет години, съобщава турският в. "Йени шафак".

Част от държавите, като Азербайджан, някои балкански страни и Алжир, ще са представени на церемонията на ниво държавен глава, а други ще изпратят в Турция министри на външните работи. Сред присъстващите се очаква да бъде и министър-председателят на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също пристига утре в турската столица, за да присъства на тържеството по случай встъпването в длъжност на Ердоган.

Дипломатическият трафик в Турция ще продължи и след церемонията, като първият гост на турския президент в новия му мандат ще бъде президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед, посочва "Йени шафак". След двустранната си среща двамата президенти ще гледат заедно финала на Шампионската лига в Истанбул. 

Ердоган спечели балотажа на президентските избори с 52,18 процента от гласовете срещу кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу, а Републиканският алианс около неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получи стабилно мнозинство в парламента. Това ще бъде трети мандат на Реджеп Тайип Ердоган на президентския пост, но втори след въвеждането на президентската система на управление в Турция. Преди това Ердоган бе избиран за президент на избори през 2014 и 2018 г. Преди да стане държавен глава, Ердоган бе премиер на Турция в продължение на над 11 години.
 
Реджеп Тайип Ердоган е роден на 26 февруари 1954 година в турския черноморски град Ризе като трето дете в семейството на Ахмет и Тензиле Ердоган. Той има общо трима братя и една сестра. Когато е 13-годишен, семейството му се мести в Истанбул. 
      
Завършва религиозно училище "имам хатип", а през 1981 г. се дипломира от факултета по икономически и търговски науки в университета Мармара. Докато е в университета, се среща с Неджметтин Ербакан, който впоследствие става първият премиер ислямист на Турция, и започва да се занимава активно с политика. През 1976 г. е избран за председател на младежкото крило на ислямистката Партия на националното спасение, сред чиито учредители е Ербакан. През 1983 г. се присъединява към Партията на благоденствието, създадена от Ербакан, а на 27 март 1994 г. е избран за кмет на Истанбул.
 
През 1998 г. Ердоган е осъден на десет месеца затвор за подстрекателство към религиозна омраза заради рецитиране на ислямско стихотворение на митинг през декември 1997 г. 

На 14 август 2001 г. става един от учредителите на новата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), чийто лидер е и понастоящем. На 3 ноември 2002 година ПСР печели парламентарните избори в Турция с 34 процента, а на следващата година Ердоган става премиер. Партията управлява страната без прекъсване вече над две десетилетия. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK