Тайванската президентка ще посети САЩ на път за Гватемала и Белиз

Цай Ингвен Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай счита острова за своя територия, която ще си върне един ден

Тайван трябва да опразни до 30 дни посолството си в Хондурас, заяви вчера високопоставен хондураски представител, след като Тегусигалпа реши да прекрати връзките си с Тайпе, за да установи дипломатически отношения с Китай. /БНР/

Тайванската президентка Цай Ингвен замина днес за САЩ, където ще спре по пътя си към Гватемала и Белиз, след като Китай привлече миналата седмица на своя страна един от малкото дипломатически съюзници на Тайпе, предаде АФП.

"Външният натиск няма да намали нашата решимост да бъдем глобални. Ние сме спокойни и уверени и няма да се поддадем на провокации", заяви Цай Ингвен пред репортери преди заминаването си.

Белиз и Гватемала са сред само 13-те страни, които официално признават Тайпе пред Пекин, след като Хондурас от неделя официално поддържа дипломатически отношения с Китай.

Китай счита острова за своя територия, която ще си върне един ден.

След посещение в Ню Йорк Цай Ингвен ще продължи 10-дневното си пътуване със среща с гватемалския си колега Алехандро Джаматей и с премиера на Белиз Джон Брицено в съответните държави.

Китай не трябва да реагира прекалено остро и да използва спирката на Цай Ингвен в САЩ като претекст за агресия срещу острова, предупреди рано днес високопоставен представител на американската администрация, пожелал анонимност. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n