"Струпване и разполагане на войски на НАТО в България и на българска територия няма." Това заяви бившият служебен премиер и настоящ министър на отбраната Стефан Янев по време на участието си в ресорната парламентарна комисия, съобщава Нова тв.

Янев призова депутатите да намалят напрежението, да спрат да четат пресата и да се спре със спекулациите. Нека бъдем българофоби и да разсъждаваме спрямо българския национален интерес. Изборът България да бъде част от НАТО е, че всъщност ние си позволяваме да харчим по-малко за собствената си отбрана, посочи Янев.

"Ако ние бяхме обяснили на хората, че в момента се стремим да харчим 2% от БВП - ако не бяхме в НАТО, сега щяхме да харчим между 7-8%, всеки би ние разбрал за какво става въпрос. Това е нашият избор и не искам да слагам прилагателни", категоричен бе Стефан Янев.

По думите му България като член на НАТО и правителството е отговорно да взима решения, които са осъзнати.

Министерство на отбраната подготвя решения, които ще бъдат взети съвсем скоро време от Министерски съвет.

Разполагането на испански кораби в Черно море е част от друга процедура за усилване на AirPolicing. В момента, в който Ф16 бъдат доставени и станат оперативно използваеми, тогава страната ни ще има и нов тип боеспособност, каза още Стефан Янев.

Стефан Янев отбеляза, че в новата обстановка, когато има нужда да се говори по нов начин от изток и запад, не може да се контролират стратегическите комуникации.

В национален план имаме проблем да координираме всичко комуникации и послания, които излизат от нашето политическо ниво, а в съюзен формат е още по-трудно, призна бившият служебен премиер.

Стефан Янев отчита новата обстановка, в която говоренето от изток и запад е по-изострено с войските около Украйна. Решенията ще се вземат в НАТО, са на предстоящата среща на високо ниво.

По отношение на коалиционното споразумение в частта отбрана, Янев заяви, че набелязани мерки и е направена приоритизация. Приоритетите са залегнали в указанията по вътрешно планиране на Министерство на отбраната, като указанията са стигнали до всички, които имат отношение по темата в една или друга посока. Хората в отбраната са основен приоритет и са основен капитал на въоръжените сили. Постигането на приоритета е многослоен, многостепен и не бих казал, че сме готови с решения и идеи в рамките на няколко седмици, каза Стефан Янев.

Условията на труд, сигурността на труда и социалния пакт в българската армия са други теми, които влизат в политиката на Стефан Янев като министър на отбраната.

Модернизацията на въоръжените сили е приоритет пред военния министър. Подготовката на обществените договори и поръчки за отделни проекти са достатъчно сложни и отнемат достатъчно дълго време. Досегашната практика е довела до определени дефицити, с които новото ръководство на МО се сблъсква и се опита да преодолее. Стефан Янев ще подготви правен анализ за това как може да бъде подобрен механизмът по модернизацията на въоръжените сили.

Ако нямаме процедури, с които да запълним необходимостта с нови платформи за въоръжените сили, няма да решим проблема. Трябва да се мисли комплексно, подчерта Стефан Янев.