Началниците на ДАНС и на Държавната агенция "Разузнаване" (ДАР) са депозирали в Министерския съвет заявления за прекратяване на отпуските си, научи bTV.

Димитър Георгиев и Атанас Атанасов са спрели неплатените си отпуски и от днес са на работа.

Георгиев и Атанасов бяха в неплатени отпуски от 7 май до 6 септември.

„Трябва да се прекратят отпуските на ръководителите на специални служби и ще се прецени, как ще се действа по-нататък", заяви вчера служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Той каза още, че не би могъл да работи с тези хора, визирайки конкретно Димитър Георгиев. 

От справка, разпространена от правителствената пресслужба, стана ясно, че в платен отпуск за обучение е председателят на Държавна агенция „Технически операции“. В неплатен отпуск до септември са излезли председателите на ДАНС и ДАР. 

Поредна рокада във вътрешното министерство. Директорът на ОД МВР-София Николай Спасов е преназначен в Гранична полиция, научи bTV. 

Все още от МВР не съобщават официално кой поема поста, както и длъжността директор на СДВР, след като шефът на столичната полиция  Георги Хаджиев беше преназначен също. 

„Не мога да приема, че ръководител, който е гледал спокойно как пребиват младежи, протестиращи, в центъра на София и то под колоните на Министерския съвет, ние трябва да останем равнодушни. Ще трябва да изкореним това, което виждаме“, каза по-рано днес вътрешният министър Бойко Рашков.

Той изрази надежда „стилът на работа“ на тези служители да се промени след тези мерки.

МВР се отказа от искането си НАП да провери дали журналистът Димитър Кенаров е плащал данъците си.

Софийският районен съд, където се гледа делото на журналиста, се съгласи с искането на МВР. Делото ще продължи след месец, за да се съберат още доказателства.

Назначена е видео експертиза.

Във вторник от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) съобщиха, че на 22 април тази година вътрешното ведомство е поискало да бъде изискана справка от НАП за това дали Кенаров е внасял „съответните данъци, здравни и социални осигуровки”, както и дали членува в Съюза на българските журналисти.

Адвокатът на Кенаров – Стоян Мадин, заяви, че събирането на такава информация не преследва легитимна цел, а МВР търсело друг ефект – сплашване.

Кенаров заведе дело за незаконно задържане по време на антиправителствените протести през септември 2020 г., на които той е присъствал в качеството си на журналист.

Съдебно-медицинска експертиза показа, че той е бил удрян многократно.

След случая тогавашният гралвен секретар на МВР Ивайло Иванов беше отстранен от поста си. / бТВ