10 дни допълнителен платен отпуск за всички работещи в образователната система

Снимка: Infomreja.bg

Учителите ще получават по 15 лева за проведен час за допълнително обучение

Учителите ще получават по 15 лева за проведен час за допълнително обучение и компенсиране на липсата на занимания с ученици, които учат несинхронно от разстояние в електронна среда. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който бе подписан от социалните партньори и Министерството на образованието и науката.

Досега такова възнаграждение бе предвидено само за учителите, които провеждат допълнително обучение на ученици, отсъствали повече от 10 учебни дни от училище поради заболяване, както и за консултиране на ученици в самостоятелна форма на обучение по здравословни причини.

На всички работещи в образователни институции, които са преболедували инфекция с COVID-19, ще се осигурят 10 дни платен отпуск допълнително над договорения с работодателя. Средствата за учителите, които заместват свои колеги в отпуск, се осигуряват от Националната програма „Без свободен час“.

Работодателите ще изплащат допълнителни 30 лева месечно за компенсиране на разходите за консумативи, направени за обучение от разстояние.

Увеличението на стандартите за делегираните от държавата дейности по образованието за 2021 г. в размер на 417,8 млн. лева ще доведе до подобряване на социалния статус на заетите в системата, чрез увеличение на индивидуалните работни заплати на педагогическия и непедагогическия персонал, както и за осигурителни вноски за сметка на работодателя. 57,8 млн. лева ще са за увеличението на заплатите на непедагогическия персонал с не по-малко от 10 %, в т.ч. и за достигане на минималната работна заплата за страната.

 

КОМЕНТАРИ

Елиана09:32 - 12.12.2020
Бъдете коректни, когато изписвате заглавията на статиите!
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK