Еднодневна стачка в Гърция спира полетите и обществения транспорт

Снимка: АП, архив

Стачката е по повод най-смъртоносната влакова катастрофа в страната

Полетите до и от Гърция спират, а корабите остават в пристанищата днес заради стачка по повод най-смъртоносната влакова катастрофа в страната, в която загинаха 57 души на 28 февруари, съобщи Ройтерс.

24-часовата стачка, свикана от най-големите гръцки синдикати в частния и държавния сектор, се очаква да спре градския транспорт и обществените услуги и да затвори държавните училища. Всички полети спират между 00:01 ч. и полунощ местно време на 16 март и ще са позволени само аварийни полети и полети за търсене и спасяване.

Това е най-новият от поредицата протести след челния сблъсък на пътнически влак с повече от 350 пътници, повечето от тях студенти, с товарен влак в долината Темпе, Централна Гърция. Железопътните работници организираха множество стачки. Протестиращите, обвиняващи консервативното правителство и политическата система на страната, че си затварят очите за призивите на синдикатите във връзка с недостатъчните мерки за безопасност в гръцките железници, ще започнат митинг пред парламента преди обед.

Искаме заедно да изразим нашето разочарование от това, което не се случи през годините, но преди всичко гнева от това какво се случи в Темпe, заяви синдикатът на частния сектор Обща конфедерация на труда (GSEE) в изявление.

Няма да допуснем липса на прозрачност, прикриване, отказ от отговорности и забавяния, до които да доведат до забрава, се казва в изявлението, като се призовава правителството да предприеме действия и да предотврати ново бедствие и се настоява за цялостно разследване на причините за катастрофата.

Във връзка с катастрофата е образувано съдебно производство.

Катастрофата предизвика общественото възмущение. Миналата седмица десетки хиляди се събраха в Атина и други градове в Гърция в най-големите улични демонстрации, пред които е изправено правителството, откакто бе избрано през 2019 г. Министър-председателят Кириакос Мицотакис, чийто мандат изтича през юли и който се очаква да свика избори до май, се извини за катастрофата и обеща да наеме още персонал и да подобри железопътния сектор с подкрепата на Европейския съюз. Той призова протестиращите да не позволяват на гнева да раздели обществото.

Трябва да спечелим тази война, заяви Мицотакис тази седмица и добави че е решен да елиминира факторите, довели до катастрофата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK