Демерджиев за "Скай нюз": Разочарова ме подобна манипулация преди решението за Шенген

Снимка: Infomreja.bg

Това заяви служебният министър

Инцидентът от 3 октомври на границата незабавно беше разследван от смесена българо-турска комисия, която излезе с категорично заключение, че изстрелът не е произведен от българска територия и български граничен полицай. Въпреки това този репортаж се появява преди решението за Шенген. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в "Денят започва" по повод разследване на "Скай нюз", в което се твърди, че български граничари са ранили с огнестрелно оръжие сирийски младеж.

"Този репортаж е в рязко противоречие с изразената позиция от г-н Рюте, малко по-рано, че българската граница се преминава вероятно срещу 50 евро и е много интересно коя от двете тези е вярна", заяви Демерджиев.

Отхвърли обаче и двете тези като неверни - нито българската граница се преминава за 50 евро, нито "се стреля на месо".

Разочарова ме подобна манипулация в навечерието на решението за Шенген, каза Демерджиев.

Показа и последствията, които групата мигранти от въпросното разследване, са причинили в опитите си да преминат нелегално границата - ранен полицаи и потрошени стъкла.

"Оръжие не може да се използва от българска към турска територия, това ясно е регламентирано между двете държави. Оръжие се използва, когато бъде нападнат наш патрул, на наша територия", заяви Демерджиев.

Допълни, че отговаряме на всички критерии за присъединяване към Шенген. Австрия има претенции за начина, в който принципно функционира Шенген и че не трябва да бъде разширяван.

Нужна е европейска солидарност, включително и от скептичните държави. Поканихме Австрия да дойдат и да се уверят лично как се охранява границата, каза Демерджиев. В резултат австрийският посланик е посетил българо-гръцката и българо-турската граница, като отзивите са били добри.

Позицията на Нидерландия няма нищо общо с критериите по Шенген. Положихме всички усилия да убедим Нидерландия, но в последствие г-н Рюте излиза и обявява обратното, каза Демерджиев.

По думите му България е заложила реформите в Плана за възстановяване и устойчивост, където има ясно заявени срокове.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK