Христо Иванов: Няма да съм правосъден министър

Снимка: БНТ

„Парламентът трябва веднага да се заеме със съдебната реформа“

“Няма да бъда министър на правосъдието”, заяви пред БНТ преди откриването на 47-ото Народно събрание съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. На въпроса на водещата, “имате ли самочувствието, че „Демократична България“ може да проведе съдебната реформа”, Иванов отговори: “Кой, ако не “Демократична България”.

Иванов припомни позицията на обединението, че е необходима системна съдебна реформа и заяви, че парламентът трябва веднага да се заеме с нея, както и с приемането на бюджета за 2022 г. Той се присъедини към призива на лидера на “Продължаваме промяната” Кирил Петков главният прокурор Иван Гешев да си подаде оставката.

“Нагласата ни е да подкрепим предложението за председател на НС от ПП, защото е логично политическата сила, която ще конструира мнозинството, да има и председател на парламента”, каза още Христо Иванов. И обяви, че ДБ традиционно ще предложи своя съпредседател Атанас Атанасов за зам.-председател.

По думите на лидера на “Да България”, разговорите с „Продължаваме промяната“ вървят добре, но има да се свърши още много работа до подписването на коалиционно споразумение. И когато то бъде завършено в детайли, трябва да бъде одобрено от колективните управленски органи на “Демократична България”.

Според Иванов няма теми препъни-камък, но има още много, които не са обсъждани. Въпреки това неговата оценка е, че е налице висока степен на консенсус по предложените цели.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK