Счетоводител, касиер и шивач - най-търсената работна ръка в Кюстендилско

Снимка: Infomreja.bg

Това сочи направено проучване на Комисията по заетост

На свое онлайн заседание постоянната Комисия по заетост към Областния съвет за развитие представи обобщените резултати от проведеното проучване на потребностите от работна ръка в област Кюстендил. В онлайн форума се включиха областният управител инж. Александър Пандурски, неговият заместник Валентина Караганова и ангажираните по темата институции.

Резултатите от направеното проучване представи Юлиан Карпузов от Дирекция „Бюро по труда“ – Кюстендил. Той обясни, че е направено в периода 7 септември – 14 октомври 2022 г и е второто за тази година проучване сред работодателите. В работната група, направила проучването, са включени представители на Областна администрация, Община Кюстендил, ДБТ – Кюстендил, ДБТ – Дупница, работодателски организации, неправителствени организации и други.

Отчетено бе, че анкетното проучване е минало успешно, а преобладаващата част от работодателите, попълнили анкетата, са от частния сектор, което може да даде ясна представа за търсенето и предлагането на работна сипа на местно ниво. Анкетата може да послужи като основа за определяне на по-нататъшни приоритети за развитие на пазара на труда на областно и на ниво общини. „Тази анкета може да с използва от РУО при държавния план-прием“, подчерта Карпузов.

След обобщаване на анкетата могат да се направят следните изводи: най-голям брой работодатели, попълнили анкета, са от сектор „Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство” - 45,7%;  средномесечен брой на персонала за предходните 12 меcецa е до 9 наети лица - 91,2%, от 10 до 49 наети лица - 7,4%.

 Сред най-важните знания и умения, които работодателите считат, че трябва да притежава персоналът, са: „Умения за самоконтрол и дисциплина” - 96,5%; „Умения за работа под напрежение” - 88,6%; „Продуктивност” - 86,8%; „Социални умения” - 72,8%; „Креативност - 68,8%; „Практически знания и умения за прилагане на нормативната уредба в oблacтта на здравословните и безопасни условия на труд” - 67,9%; „Сътрудничество” - 65,7%; „Знания и умения за предаване на натрупан опит, въвеждане в работата, текущо оценяване и обратна връзка“ - 62,6%; „Знания и умения за работа с клиенти чрез осъществяване на промотиране, продажби, търговски умения и водене на преговори” - 52,8%.

Като най-важна компетентност, която трябва да притежава персоналът, се определя „Инициативност и предприемачество” - 39,2% от попълнилите анкета. 68,5% декларират, че няма да търсят нов персонал в следващите 6 месеца, а 88,6% декларират, че срещат затруднения при намирането на работна сила - тези, които все пак търсят персонал.

 Анкетираните работодатели изпитват най-големи затруднения при намирането на работна сила за професии: „Оперативен счетоводител” и „Касиер“ по 12,6%;  „Шивач“ - 8,3%; „Строител” - 6,3%; „Търговски представител” - 6,3%; „Монтьор на транспортна техника” - 6,3%; „Работник  по транспортна техника” - 6,3%; „Работник в горското стопанство” - 6,3%; „Асистент на лекар по дентална медицина” - 6,3%; „Здравен асистент” - 6,3%; „Заварчик” - 3,3% и „Ресторантьор” - 3,3%,

От анкетираните 22,6% декларират, че следваща COVID криза няма да окаже влияние. 5,9% декларират, че няма да могaт да запазят персонала при каквато и да е финансова подкрепа, в случай на нова вълна на COVID-19. Също така 88,1% считат, че в случай на нова вълна и ограничителни мерки във връзка с COVID 19, е възможно да НЕ освободят персонал при наличие на финансова подкрепа за 80% от разходите за възнаграждения и осигypoвки на персонала.

За анкетираните работодатели с приоритет е търсенето на специалисти със средно образование в следните професионални направления: Търговия на едро и дребно; Производство и технологии — текстил, облекло, обувки и кожи; Счетоводство и данъчно облагане. Следват: Транспортни услуги; Горско стопанство; Финанси, банково и застрахователно дело; Строителство; Дентална медицина и зъботехника; Пътувания, туризъм и свободното време; Секретарски и административни офис дейности; Здравни грижи; Администрация и управление.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK