Ученици и учители от Първо ОУ в Гоце Делчев се завърнаха от Бардолино, Италия

Снимки: Първо ОУ, Гоце Делчев

Те участваха в проектна дейност по програма "Еразъм +"

Под мотото “Да помогнем на планетата си да живее по-дълго” се проведе едноседмична проектна дейност по програма “Еразъм+”, в която взеха участие ученици и  учители  от Първо ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Гоце Делчев.

В периода от 1 до 6 май участниците в проекта от България, Румъния, Турция и Италия проведоха първата си съвместна дейност в Бардолино, Италия. Проектните дейности  имат за цел да допринесат за решаването на сериозния проблем със замърсяването на околната среда от хората. Основните инициативи, организирани от италианското училище, бяха свързани с природосъобразни  дейности - намаляване на отпадъците, повторна употреба на материали и рециклиране. Иновативни и интересни подходи - изработка на кукли от рециклирани материали, усвояване умения за повторно използване на текстилни материали за създаване на нови дрехи, среща с местни представители на общината, които споделиха практически идеи за опазване на околната среда, посещение в първото екоучилище, показаха как на практика се осъществяват природосъобразните дейности. Чрез 3D очила на приложението “Oculus“ учениците осъществиха виртуално пътуване в космоса, разходиха се из звездната система, разглеждаха планетите и се убедиха в целите на проекта, че трябва да запазим Вселената  вечна.

Участниците обогатиха и културните си познания чрез посещение на Верона – дома на Ромео и Жулиета, и на-най запазените римски амфитеатри в Италия. Разходиха се из най-голямото и красиво езеро “Гарда“ и живописните градчета покрай него като Лацизе и Сирмионе, където се намират величественият замък от 13 век и най-голямата археологическа зона в Северна Италия.

Гостоприемството на италианските партньори, съвместните инициативи с родителите на учениците, местните институции в Бардолино, невероятните моменти ще останат завинаги в спомените ни, а на раздяла на въпроса на нашите приятели “Ще бъдем ли приятели завинаги?”, отговорът ни беше “Дори и за по-дълго!”  /Мечо Пух/.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK