Осъдиха кипърски работодател на 8 месеца условно за смъртта на български работник

Снимка: Infomreja.bg

Делото е продължило почти 3 години

Работодател в Кипър бе осъден за смъртта на български работник при трудова злополука. Той бе признат за виновен, че не е осигурил безопасни условия за работа и не е информирал писмено служителите си за рисковете, за да бъдат взети превантивни мерки за защита.

Присъда от 8 месеца лишаване от свобода условно за срок от три години и глоба от 2 500 евро бяха наложени от Окръжния съд в област Фамагуста на работодател след продължило почти 3 години дело, съобщиха от Инспекцията по труда.

Загиналият при тежкия инцидент на 13 юни 2020 г. е 64-годишен българин, уточниха за БНР от социалното министерство.

Сънародникът ни е работил на преносима стълба по инсталирането на климатик в апартамент на втория етаж от сграда в Дериния, голямо село в източната част на страната. Той е паднал от близо 4 метра височина и е получил фатални наранявания.

След проверки Инспекцията по труда установява, че смъртта му е причинена от нарушения на правилата за безопасност от страна на работодателя и предава случая в съда.

За подобряване на работната среда в Кипър Инспекцията по труда ще актуализира процедурите за разследване на инциденти и наказателно преследване на нарушителите, казаха от Социалното министерство по повод Световния ден за безопасност и здраве при работа, който се отбелязва всяка година на 28 април.

 

КОМЕНТАРИ