В Гоце Делчев се състоя празник на духовността (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Открита беше изложба "Светове" и изнесен концерт за класическа китара

Голямата зала на Неврокопската митрополия този път е едновременно и картинна галерия, и концертен подиум – празник на духовността, изяществото и културния напредък. Не случайно при откриване на изложбата художникът Костадин Златков убедено заяви, че град Гоце Делчев е „един от най-силните в духовно отношение градове в България“. Правейки паралел между дълбоките следи, оставени от предишните поколения местни художници, и това, което творят техните следовници, той подчерта огромното развитие, което е постигнато.

Тази мисъл изрази в словото си и дейният участник в организирането на изложбата, художникът Николай Маринов. „ Ние сме носители на новия ритъм, новите идеи, новата дъга. Всеки, който е тръгнал искрено към царството на красотата, се качва в кервана на поезията и живописта“, заяви в характерния си образен стил творецът.

Към художниците се обърна с приветствие и домакинът на културните прояви – Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Той им пожела успех, „да продължават да доставят радост на хората и да изпитват удоволствие от своята дейност“.

И хората наистина се радваха на изложбата с обобщаващото име „Светове“, която завладява със своето жанрово и тематично разнообразие, с овладените до съвършенство техники в живописта, графиката, фотографията, керамиката. Четиринадесет автори от Гоце Делчев са представени в нея по най-добрия начин – Николай Маринов, Димитър Сърбов, Ивайло Костадинов, Добринка, Сашо и Димитър Харискови, Злата Златкова, Димитър Хаджиангелов, Халил Хасанов, Георги Зайков, Антоанета Пеева, Димитър Бешин, ик. Евгени Мангалов, Кръстьо Шилев.

Усмихната, край своите творби стои младата художничка Злата Златкова. Освен с две картини, тя се представя и с керамика. Специално за изложбата е сътворила композицията „Цветен водопад“, от който струят багри, финес, красота…

В изложбата са представени и двама творци от Румъния – фотографа Усурело Роберто и майстора на приложното изкуство Бута Пол, който представя страната си със силно изразителни фолклорни маски.

Свои художествени фотографии са изпратили за изложбата и двама майстори в тази област от Кавала, Гърция.

Към богатите зрителни възприятия, посетителите на изложбата прибавиха и насладата от музикалните изпълнения на Школата по класическа китара с ръководител маестро Огнян Вълев. Младите китаристи изсвириха пиесите „Камбаните на стария Неврокоп“, „Цветът на времето“, „Испански танц на любовта“ и „Песента на струните“, чийто автор е единадесетокласникът Стефан Вълев, Съни.

Изложбата, организирана от Местна инициативна група Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово, е по проект „Елате и вижте“, съфинансиран от Европейския съюз. Тя ще бъде открита до 4 септември.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK