Десетки трактори на протестно шествие по АМ "Струма"

Снимка: Infomreja.bg

Фермерите заплашиха с блокади

Над 50 зърнопроизводители от Дупница, Сапарева баня и Бобов дол излязоха с машините си на протест срещу вноса на евтино жито от Украйна. Те направиха шествие по главен път Е-79 и магистрала "Струма" и заплашиха с блокади на пътища в цялата страна, ако няма решение на проблема с украинското зърно.

Нашата продукция в момента стои на складове или сме принудени да продаваме на безценица. Украинското зърно се вкарва на цена от 0,30 стотинки. В същото време цените на торовете и препаратите за обработка у нас са скъпи и подобни цени не могат да покрият разходите ни. Затова сме принудени да продаваме под себестойност", заяви един от организаторите на протеста Спас Милушев, който обработва около 3 хиляди декара земя в района на селата Червен брег и Крайници.

"Имам и сто дойни крави. В животновъдството положението също е отчайващо. Плащам по 4 хиляди лева за електричество за кравефермата, докато преди цената беше около 1000 лева. Вносът на месо и яйца също подбива цените. Бизнесът ни е застрашен от фалит и сме на ръба на оцеляването", разказа още Милушев.

В района има предимно малки и средни производители, около 60 души.

"Днес правим една малка демонстрация, с която се обръщаме към управляващите да се забрани вносът и коридорите на солидарност - да не се внася зърно, за да запазим бизнеса си. Настояваме и за спешни компенсации за пропуснатите ползи", заяви той.

Протестът тръгна днес от района на Бинека на входа на Дупница от Кюстендил, след което продължи към с. Дяково, преминавайки по автомагистрала "Струма", обърна се и спря при с. Пиперево, на отбивка на магистралата.

"Няма да затваряме движението, за да не пречим на останалите хора, това е само демонстрация. Ако обаче не бъдат взети спешни мерки, ще бъдем принудени да протестираме и чрез затваряне на пътища", казаха още протестиращите.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK