Тошко Йорданов: Този парламент няма да изкара повече от един месец

Депутатите не можаха да си одобрят програмата и се разпуснаха

Още в началото казахме, че няма да правим коалиции с партиите на статуквото. Така, че беше ясно, че ние правителство няма да правим. Този парламент най-вероятно няма да изкара повече от един месец, което означава, че трябва да има долу-горе нормален Изборен закон за следващите предсрочни парламентарни избори.

Това каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ”, след като заедно с номинирания за премиер от партията Антоанета Стефанов и Ивайло Вълчев излязоха от сградата на президентството. ИТН изпълниха заявката си и върната веднага връчения им проучвателен мандат за съставяне на кабинет, предаде репортер на БГНЕС.

На излизане от президентството тримата бяха „посрещнати” от протестиращите представители на ВМРО, които се обявиха срещу нови изборни правила.

Мажоритарни избори за един месец не могат да се направят, но всички лъжи, които бяха изречени, че „Има такъв народ” се отказват от мажоритарни избори лъснаха, защото вчера в правна комисия единствените, които предложиха на следващите избори да има мажоритарен вот беше партия ИТН и всички гласуваха против, включително ГЕРБ, припомни Йорданов.

Докато стигнат до автомобилите си, представителите на „Има такъв народ” бяха освирквани от Юлиан Ангелов от ВМРО и неговите съпартийци, които на парламентарните избори не успяха да съберат необходимите брой гласове и не влязоха в 45-ото Народно събрание.

Чуха се викове „Мутри вън”, „Позор”, „турци сте”, квалификации като „еничари” и „слуги на Ердоган”. Наложи се жандармерията да направи строи и ескорт пред автомобила на Йорданов, за да може да излезе от паркинга на бившия Партиен дом.

Рекордно кратко 10-минутно заседание проведе днес 45-ото Народно събрание.

Защо мнозинството не успя да гласува програмата обаче не стана ясно. Първоначално председателстващият днешното заседание Кристиан Вигенин изрази съмнение, че това може да се дължи на новоинсталираната система за отчитане на депутатския вот, която работи с биометрични данни.

„Първо поставяте пръста си върху скенера, отключвате устройството и след това може да гласувате със „за“, „против“ или „въздържал се“, инструктира той новите народни представители. Гласовете обаче не достигнаха парламентът да заработи. Последва ново гласуване, но отново със същия резултат.

„Досега не сме изпадали в такава ситуация, но има и такива моменти“, посочи Вигенин, което предизвика смях и аплодисменти в пленарната зала.

В крайна сметка заседанието се провали, а на председателски съвет трябва да бъде решено дали да бъде свикано извънредно такова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK