Проф. Захари Захариев: Коалицията, която се стъкмява, ще е гибелна за лявото в България

Снимка: Стопкадър, ТВ Европа

Рисковете пред бъдещето на човечеството стават все по-големи, смята той

"Рисковете пред човечеството и неговото бъдеще стават все по-големи". Това заяви пред БНР проф. Захари Захариев, председател на фондация "Славяни".

По думите му днес няма нито един сериозен изследовател на световните процеси, който да не отчита, че сме изправени на кръстопът:

"Едната посока ни води към затягане на дисциплината, затягане на ръката на държавата около гражданското общество, низвергване на човека, който е със самочувствието на гражданин, до изпълнител на волята на един елит. Което е свързано с коренна промяна в международните отношения и с това, с което се сблъскваме днес - едно ново издание на Студената война и реално спускане на "желязна завеса" между Изтока и Запада. Второто направление е оптимистичната възможност, добрата - установяване на нов обществен договор. Човечеството се нуждае от това - нов обществен договор, който да конституира реалните потребности на новото издание на демократично съжителство в съвременния свят".

Според проф. Захариев този нов договор изисква преформулиране на самото понятие "демокрация":

"Защото то все повече е износено и прилича на стара дреха, в която човечеството не може да влезе. ... Нужда от преформулиране на демокрацията има и в страни, които са от другата страна на "желязната завеса" - Русия и Китай, които също нямат отговор на този въпрос. Това е първото нещо, което трябва да се случи, ако искаме да имаме изход от тази ситуация". 

Той подчерта, че успоредно с този нов обществен договор е необходимо и преформатиране на властовите устои, които познаваме до този момент - както в рамките на държавата, така и в рамките на международното съжителство.

"В България държавата е обезвластена и отдавна тотално абдикира от конституционните норми. Причините за това са свързани с т.нар. български преход, но и с абдикацията от конституционните задължения по отношение на властовия ресурс, който вместо да идва от народа към изпълнителната и законодателната власт, той е изместен в центрове отвън, откъдето се задават позивните сигнали за една или друга позиция ил решение".

Проф. Захариев прогнозира, че коалицията, за която се водят преговори в момента между ПП, БСП и ДБ, ще е гибелна за бъдещето на лявото политическо пространство в България, и то за дълъг период от време. Според него тази коалиция "се стъкмява не без помощ и отвън". 

"В низините на обществото вървят процеси, които рано или късно ще избият нагоре и ще доведат до насилствени промени, при никакви гаранции, че тези промени ще са в посока на добрия избор за човечеството. Това се отнася и за България, и в световен план", посочи той. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK