Протест съпътства обсъждането в КЕВР на цената на газа за август

Снимка: БГНЕС

Решението на комисията ще стане ясно най-късно до 12 август

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започна да обсъжда заявената от "Булгаргаз" цена на природния газ за август, като откритото заседание е съпътствано от протестна акция на "Изправи се.БГ".

Общественият доставчик настоява за поскъпване с 55 на сто на газа, което ако бъде одобрено ще се стигне до рекорден ръст от 298 лв. за мегават час.

Заседанието на регулатора е съпътствано от протестна акция на "Изправи се.БГ", откъдето ще връчат студени радиатори на председателя на КЕВР, съобщава БНР.

Още преди седмица от КЕВР обявиха, че нямат механизъм, с който съществено да повлияят върху исканото увеличение. Тогава възстановеният председател Иван Иванов заяви:

"Към момента не може да бъде променена тази цена съществено. Ние ще проверим разбира се всички документи, съпътстващи заявлението на "Булгаргаз", но нашите правомощия са в две насоки – да проверим дали заявлението е в съответствие с дългосрочния договор, в случая – единствено с Азербайджан, и дали са спазени законът, нормативната база на Република България в областта на природния газ".

Решението на комисията ще стане ясно най-късно до 12 август.

Заседанието на регулатора е съпътствано от протестна акция на "Изправи се.БГ", откъдето връчват студени радиатори на председателя на КЕВР. Лидерът Мая Манолова заяви:

"Чака ни една студена и скъпа зима. Даваме тези стари радиатори на КЕВР, като това е подарък и награда за цялостен принос в ощетяването на потребителите, заради скъпото парно и заради високите сметки на битовите потребители на газ, всъщност сме наясно, че основен принос има четворната коалиция и правителството за цените на природния газ".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK