5 чести грешки при начинаещи играчи на тенис на маса. Как да ги избегнем?

Снимка: pixabay

Много е важно да се научим да следим топката с поглед през цялото време

Прочети тази статия, за да научиш повече за най-често допусканите грешки, когато прохождаш в този спорт. Научи също така, как да ги избягваш.

Какви са най-честите грешки при игра на тенис на маса?

Тенисът на маса е спорт с изключително сложна и богата техника. Това го прави доста труден за овладяване тогава, когато се опитваме да изпълняваме ударите по правилен начин. Също така тенисът на маса е индивидуален спорт, който се играе на много висока скорост и е наистина много трудно да разберем, кои са грешките, които допускаме, особено когато играем на точки с по-добър опонент. Ето защо смятаме да се опитаме да дефинираме най-често допусканите грешки от начинаещи играчи и да ти помогнем да не ги допускаш по време на игра. Дали това ще е грешно позициониране на тялото в пространството около масата или непремерено силно удряне на топката или грешен ъгъл на ракетата при удар или неумение да се движим с кракат. Всичко това може съвсем да попречи на нашето представяне на тенис сцената. Прочети по-долу за да научиш нещата в детайли.

Позициониране твърде близо до масата 

Една от най-често допусканите грешки в тениса на маса от начинаещите е неспособността да се позиционират добре в пространството. Това е напълно нормално, защото тенисът на маса е спорт, в който се изискват няколко различни синхронизации на много висока скорост. От една страна трябва да синхронизираш играещата ръка с летежа на топката, от друга страна трябва да се синхронизират долните крайници с горната половина от тялото, за да можем да изпълним праилния удар. Това води до голям брой изчисления, които тялото трябва да направи, за да изпълни тези синхронизации както трябва. Ето защо, често това позициониране остава подценено и начинаещите играчи стоят твърде близо до масата. Това ги поставя в много слаба позиция, особено при посрещане на дълъг сервис в тялото. За това е добре да наблюдаваме какви сервиси предпочита да изпълнява опонента и ако по-често бие дълъг сервис в тялото е правилно да отстъпим крачка назад от масата.

Удряне на топката прекалено силно

Както казахме, тенисът на маса е много сложен технически спорт. В него е много важно да разберем простата истина, че нещата не се постигат с помощта на груба сила. Много често, начинаещият играч се опитва да изпълни даден завършващ удар, но той не се получава поради грешка в механиката или лош тайминг. Играчът започва да се фрустрира и обърква. Тази фрустрация чество преминава в гняв и той или тя започва да удря топката със прекалено голяма сила. Резултатът винаги е един и същ - топката няма да попадне в половината на опонента и нещата няма да се получат. 

Ето защо е много важно ясно да подчертаем, че в тенисът на маса е важно да владеем себе си. Ако в някои други спортове можем да се освободим от напрежението и фрустрацията, като блъскаме с все сила, то в тениса на маса това е практически невъзможно. Грешките се трупат една след друг и ситуацията става все по-зле. 

Неподвижност на краката

Много често начинаещият играч има склонността да се придвижва малко или почти никак, защото е фокусиран в движението на играещата ръка. Това е голям грешка и веднъж изградени, тези грешни навици много трудно се отучват. При тенисът на маса трябва винаги да правим крачки, за да можем да се нагласим към топката.

Изгубване на фокуса от топката

Много е важно да се научим да следим топката с поглед през цялото време. Ако съумеем да изградим този навик още в началото на нашето тенис приключение, това гарантира по устойчиви резултати в бъдеще.  Често срещана грешка е начинаещият играч да не гледа топката във финалната и най-важна фаза, когато тя трябва да се удари. 

Грешен ъгъл на хилката

Тъй като, тенисът на маса е спорт, в който ротацията на топката е от най-главно значение, много често неопитните играчи бъркан наклоните на ракетата за подход към топката. Тази проблем е значим и е трудно да бъде обхванат от всички страни, но все пак е важно да кажем, че е добре да не заучаваме един и същи наклони на ракетата, а да се стремим да се адаптираме към ротацията, която опонента генерира в топката.

Как да ги избегнем?

Ето ги и нашите пет съвета за начинаещи играчи

  • Не стой трвърде близо до масата

  • Не удряй топката със 100% от силата си

  • Не забравяй да се движиш с краката

  • Гледай топката през цялото време

  • Опитвай да коригираш ъглите на подход към топката в зависимост от ротацията, която има топката на опонента

Печеливши тактики

Взимайки под внимание всичко, което отбелязахме по-горе, смятаме, че ако спазвате тези пет съвета, играта ви ще се промени драстично към по-добро. Но най-печелившата тактика в тениса на маса е да се наслаждаваме на играта и да изпитваме удоволствие от ударите си.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5