760 млн. повече приходи в бюджета изненадващо приеха депутатите

Снимка: Infomreja.bg

В крайна сметка депутатите увеличиха приходите в бюджета

760 млн. повече приходи в бюджета изненадващо приеха депутатите в бюджетната комисия. Не всички антикризисни мерки обаче намериха подкрепа.

Близо 9 часа работят депутатите по актуализацията на бюджета в комисията. Срещу изненадващите приходи, които заложиха, в момента те разглеждат и разходната част. Повече пари предвиждат за МВР, образование, църкви. Бюджетът предвижда близо 3% икономически растеж, инфлация – двуцифрено число от 12%, дълг – около 10 млрд.

Колкото до антикризисните мерки, депутатите вече одобриха 0% ДДС за хляба, по-ниска ставка за топлоенергията и газа. На фокуса на депутатското внимание е и данъчното облекчение за деца, както и 25-те стотинки отстъпка за литър гориво, но по част от мерките разговорите тепърва предстоят.

Депутатите приеха нулево ДДС за хляба. Остри спорове в комисията обаче имаше, дали да бъде намалена ставката и за други храни:

„Предлагаме диференцирана ставка на 9% за плодове, зеленчуци, мляко, месо, яйца, храни то първа необходимост“, заяви Ирена Димова от ГЕРБ.

„790 млн. лв. на годишна база струва това предложение, но другото, което искам да кажа е, че специално за земеделските производители – що се отнася до животновъди, плодове и зеленчуци, в разходната част има предвидени средства за програми за подпомагане на тези производители“, каза Асен Василев, министър на финансите в оставка.

 
 

„Намалени ставки по ДДС за когото и да било конституират привилегия. Ние тук създаваме привилегии за определени хора в България, които са по-хора от други хора“, коментира Георги Ганев от „Демократична България“.

По-ниската ставка за другите храни обаче не беше одобрена. Другата гореща тема се оказаха приходите в бюджета.

„Това, което може да очакваме в приходите от ДДС, да бъдат около 760 млн. лв.“, съобщи Любомир Каримански от ИТН.

„Ако тези пари не се съберат, това означава всичко, което върви като разплащане към бизнеса, като издръжка и всякакви други плащания за капиталови разходи, да бъдат замразени“, отбеляза Асен Василев.

„Има предложения, които всички подкрепяме, с които ще изсипем една сериозна часа пари на пенсионерите, в което няма нищо лошо – даже още заслужават. Обаче това ще повиши потреблението. Това потребление как е отразено в приходите от ДДС? Разбира се, че ще се вдигнат приходите от ДДС“, отбеляза Йордан Цонев от ДПС.

В крайна сметка депутатите увеличиха приходите в бюджета.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK