Музеите още си чакат обещаните 12 милиона за заплати и ток

Снимка: Infomreja.bg

Това стана ясно на годишната среща на сдружение "Български музеи" във Велико Търново

Музеите все още не са получили отпуснатите от държавата близо 12 милиона лева, с които да увеличат заплатите и да покрият нарасналите си разходи за енергоносители. Това стана ясно на годишната среща на сдружение "Български музеи" във Велико Търново, съобщава БНР.

Въпреки че тези средства ще бъдат глътка въздух за леко повишение на заплатите на музейните работници и за заплащане на разликите в цените на електроенергията и природния газ, те няма да са достатъчни за изграждане на музейна инфраструктура, за модернизиране на зали и фондохранилища. Парите, отпуснати от държавата, обаче все още ги няма.

Трябват средства и за откупки, за да можем да ги обогатяваме още повече тези фондове, да спасяваме много предмети, които вече са на изчезване, обясни Борис Хаджийски, директор на Регионалния исторически музей в Пазарджик и председател на сдружение "Български музеи".

Музеите искат от държавата още 17 милиона лева, като 5 милиона лева от тях да бъдат за издръжката на 50 музея, оставени на общинско финансиране.

Директорът на музея в Ловеч Капка Кузманова посочи, че проблемът с кадрите и изключително сериозен.

От своя страна Галин Димитров, главен уредник на Военния музей в Плевен, изтъкна, че с тези финансови ресурси не само изследователската, но и останалата музейна работа е затруднена.

Директорът на музея във Велико Търново Иван Църов пък настоя да се увеличи издръжката.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK