Кабинетът „Петков” със седем приоритета на финала

Снимка: БГНЕС

Сред тях е гарантиране на енергийната сигурност на България

Кабинетът „Петков” проведе днес вероятно последното си редовно заседание. Премиерът в оставка започна с благодарност към членовете на правителството. И обяви последни 7 приоритета. Сред тях е гарантиране на енергийната сигурност на България чрез уговорена доставка на втечнен газ от САЩ. Стана ясно, че вече е осигурено акостирането на първия кораб в Гърция.  До края на годината газовите доставки са договорени, съобщи премиерът в оставка.

„Сключване на договор за втечнен газ за седем карго кораба, доставка на LNG, които ще подобрят енергийната сигурност на България. Условието е следващия месец  служебното правителство да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция”, заяви Кирил Петков.

Договорите за доставките на газ от САЩ са подписани днес, но до 19 август има възможност да бъдат препотвърдени.

„Искаме да оставим възможност на служебния кабинет да вземе решение за това дали офертата е достатъчно рационална”, каза енергийният министър Александър Николов.

Договорната цена на газа е с 30 долара по-ниска от европейската, обяви Кирил Петков.

„Реално ще имаме по един карго втечнен газ от октомври, ноември, декември, януари, февруари, март и април”, каза Кирил Петков.

Правителството прие и компенсация за  цената на тока за бизнеса.

„Компенсация за цената на тока на бизнеса, считано от 1 юли до 30 септември за крайните потребители, ще се осигури тавана от 250 лева. Реално ще помогнем на 633 000 небитови крайни клиенти”, каза Кирил Петков.

Отпуснати бяха и 150 милиона лева за отстъпката при зареждане на гориво.

„Даваме и 150 млн. за мярката за горивата с намаление от 25 стотинки при зареждане на бензиностанция”, каза Петков.

Правителството реши да бъде открита работна група между Агенция „Митници” и НАП, която да ограничи износа на нефтени продукти с руски произход, считано от 5 декември. Така внесеният от Русия петрол ще може да се използва само на българския пазар. По този начин се очаква да намали цената на горивата.

В своето вероятно последно заседание правителството отпусна и 418 млн. лева за подкрепа на общините. От тях ще се възползват над 222 общини или по думите на регионалния министър - над 6 млн. души. А образователното министерство дава 50 млн. лева за ремонт на училища и детски градини. /nova.bg/

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK