Сребро за България от най-голямото състезание за спортисти с интелектуални увреждания

Александър Асенов със сребърен медал в трибоя на "Глобъл Геймс 2023" Снимка: FAPA

Александър Асенов спечели сребърен медал в трибоя при мъжете

Александър Асенов спечели първия медал за България в шестото издание на най-голямото състезание в света за спортисти с интелектуални увреждания, „Глобал Геймс 2023“, което се провежда във Виши (Франция) от 4 до 10 юни.

При изключително жестока конкуренция на спортисти от 44 държави от всички континенти, част от които са Бразилия, Австралия, Италия, Мексико, Франция, Шри Ланка, Полша, Япония, Португалия, Колумбия, Испания и др., българинът извоюва сребърното отличие в трибоя при мъжете.

Асенов записа 7. 14 метра в тласкането на гюле, 3. 85 метра в скока на дължина и 14. 55 секунди в бягането на 100 метра, като това го нареди на второ място след най-силният в дисциплината Никола Варапин от Франция.

Радена Ангелова пък се класира за финал в бягането на 100 метра при жените, като спря хронометрите на 17.86 секунди.

В надпреварата участват спортисти от Европа, Америка, Азия, Африка и Океания, които си оспорват отличията в 11 вида спорт.

Българската делегация е от 10 души с водач Слав Петков – президент на Федерацията по адаптирана физическа активност и специалистите: Бойка Петкова и Зоя Тодорова – треньори по лека атлетика, Десислава Асенова - технически сътрудник и Десислава Петкова - PR ФАФА България и АФА специалист.

 

КОМЕНТАРИ