От 2024 г. България ще получава газ през LNG терминала в Александруполис

Снимка: БГНЕС

Българският газопреносен оператор притежава 20% от терминала

Енергийният министър Росен Христов и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов инспектираха дейностите по изграждане на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция. Българският газопреносен оператор притежава 20% от терминала, съобщиха от ведомството.

Представители на ръководството на проектната компания Gastrade S.A. представиха на място напредъка в изграждането на терминала и съпътстващата инфраструктура. Потвърдени бяха плановете за въвеждане на съоръжението в експлоатация от началото на 2024 г., пише Нова тв.

Владимир Малинов подчерта значимостта на инфраструктурата за България и страните от Югоизточна Европа. "Терминалът в Александруполис ще осигури нови количества газ на конкурентни цени за пазарите в региона и ще подобри тяхната ликвидност", подчерта той при инспекцията. "Новият капацитет за съхранение и регазификация на втечнен газ е важен и за производителите на LNG и ще позволи да се избегнат претоварвания на LNG инфраструктурата и липсата на слотове в региона, на каквито бяхме свидетели през 2022 г.", добави Малинов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK