Радев: България не подкрепя предоставянето на 1 млн. снаряди за Украйна

Снимка: Infomreja.bg

"На Съвета на ЕС беше постигнато съгласие по важни теми за България"

Нагнетеният миналото лято в хранилището в Чирен газ е три пъти по-скъп от сегашните цени и използването му сега означава да бъде повишена значително цената, на която той се продава в момента. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел след участието си в заседанието на Европейския съвет. В рамките на форума държавният глава е поставил въпроса, по който затруднения изпитват и други държави членки, като по думите му темата предстои да бъде обект на анализи и решение от страна на Европейската комисия в подкрепа на най-засегнатите в тази област страни.

„Осигуряването на коридори за износ на продукция от Украйна не трябва да води до изкривяване на българския пазар и увреждане на интересите на нашите селскостопански производители“, посочи още държавният глава. Затова заедно с Румъния, Унгария, Словакия и Полша, България настоява за много по-голяма помощ от съгласуваната на този етап в размер на 56 млн. евро за най-засегнатите страни в близост до Украйна, от които за България са предназначени 16 млн. евро. „Това съвсем не е достатъчно, помощта трябва да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски производители и това ще бъде обект на сериозно разглеждане в Европейската комисия“, подчерта президентът.

Държавният глава посочи още, че България получава пълна подкрепа и висока оценка за охраната на външните граници на ЕС, като в момента се уточняват с бързи темпове техническите параметри на европейската помощ. Българо-турската граница е обявена за приоритетна от председателя на ЕК и всички държави членки и очакванията са през месец април да започне изпълнението на помощта за страната ни, съобщават от прессекретариата на президенството.

„България е част от общата политическа рамка на Европейския съвет за подкрепа на Украйна, но заедно с други 9 държави, не сме част от общата поръчка за доставка на 1 млн. снаряда за Украйна“, подчерта президентът Румен Радев в отговор на въпрос. Той поясни, че практическата реализация на общата поръчка е в рамките на инициативата на Европейската агенция по отбрана, в която се включват 17 държави членки, а други 10, сред които и България, не взимат участие в тази инициатива. Държавният глава уточни, че България е част от Европейския инструмент за мир и благодарение на участието си в него страната ни ще може да модернизира отбранителната си  индустрия, така че да отговаря на съвременните изисквания и да има по-голям капацитет.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK