Магията „Малешево пее и танцува“ оживя за 17-и път! Красотата на фолклорното изкуство превзе сцената в Микрево

Снимка: Infomreja.bg

Кметът на община Струмяни Емил Илиев откри официално 17-ото издание на фестивала

Кметът на община Струмяни – Емил Илиев, обяви официално откриването на седемнадесетото издание на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ - Микрево 2022 г.

За седемнадесети пореден път в Малешевска планина отекват звънки гласове, инструментални ритми и кръшни хора, събрали в едно изпълнители, ценители и изследователи на фолклорната и етнографска традиция на народите от различни страни. В продължение на три фестивални дни над 2 500 участници от целия свят разкриват красотата на песните и танците, пазейки живи народната традиция, бит и култура.

На сцената на “Малешево пее и танцува“ самодейци от община Струмяни, облечени в народни носии, подариха български традиционни - питка, трикольор и роза на гостуващи български и международни групи от Република Украйна, Република Северна Македония, Република Черна гора, Република Сърбия, Република Полша и Република Турция, с което пожелаха “Добре дошли в Малешево“.

От своя страна гостуващите групи благодариха за гостоприемството и топлото посрещане и поздравиха всички жители и гости на село Микрево и община Струмяни, споделяйки с тях част от магията на световното танцово и музикално изкуство, представяйки многообразието и пъстротата на различни географски области от Европа и Азия, съхранени през годините и запазени и до днес.

С изпълнението на български и международни фолклорни ансамбли, фестивалната сцената се превърна в невероятна жарава от багри, ритъм, звук и светлина показвайки, че фолклорът е един отделен свят, една магия, която ни говори чрез музика, танц, дори чрез цветовете и шарката на шевицата. Тази магия, пази традиция, история, бит и душевност на нашити народи през вековете.

Тя е съхранила в сърцето на хиляди самодейци този трепет, който усещаме, когато чуем гайда или кавал, това чувство, което не може да бъде описано – то трябва да се види, преживее и почувства. От своето начало през 2004 г. до днес „Малешево пее и танцува“ се утвърди като форум на вечното, неподправено и истинското изкуство, наречено фолклор. Превърна се в мост на приятелството, което преодолява границите с песен и танц!

На сцената на XVII Международен фолклопен фестивал „Малешево пее и танцува 2022 година“ – с. Микрево, заедно с кмета на община Струмяни – Емил Илиев, излязоха и официалните гости на фестивала: Негово Превъзходителство – г-н Джоузеф Кучиери - посланик на Рупублика Малта и Кипър в Гърция; Дияна Гегова – председател на Общински съвет Струмяни; Петя Тасева – заместник-кмет по стопански дейности на община Струмяни; Фиданка Котева – заместник-кмет по хуманитарни дейности на община Струмяни; Иван Секулов – секретар на община Струмяни; Венцислав Янев – кмет на Кметство Микрево; Валентин Чиликов – общински съветник в Общински съвет Струмяни и първоорганизатор на фестивала; Иван Русев - председател на фондация „Арт център Илинденци“; Петя Ставрева – председател на политическа партия “Oбединени земеделци”; Ан-Мари Мускат Фенех Адами - кмет на община Нашар, Република Малта; Звонко Пекевски – кмет на община Берово, Репулика Северна Македония; Синан Ачар – кмет в община Термал, район Истанбул, Република Турция; Айдин Алтипармак – президент на ансамбъл “Туфаг- Ялова“, район Истанбул, Република Турция; Теодора Патциавуди – представител на община Агия, Република Гърция; Андреас Антониу – общински съветник в община Дали, Република Кипър; Пьотр Витасчук - председател на Асоциацията на хореографите в Република Полша; Изабел Вера - президент на организация “Еюринсюла“ от Сицилия; Ивана Легнаме - президент на “Исландс“, Република Малта; Илина Якова – управител на “Юни Партнърс –България“.

Поздравително слово по повод седемнадесетото издание на МФФ „Малешево пее и танцува“ отправи кметът Емил Илиев. Той приветства с „Добре дошли“ всички жители и гости на село Микрево и община Струмяни, като сподели, че е изключително радостен от факта, че след две години на прекъсване поради пандемията от COVID-19, отново е на сцената на “Малешево пее и танцува” и има възможността да бъде домакин на този престижен и авторитетен фестивал, който е една от емблемите на с. Микрево и община Струмяни.

МФФ “Малешево пее и танцува” е форум на вечното, неподправено и истинско изкуство, наречено фолклор. Той претворява с уникална магия – минало в настояще, събитие, което изгражда мостове на приятелство, партньорство и професионализъм и доказващо, че многообразието на песните и танците, силата на добротата и мира са мисия възможна в динамиката в съвременния глобален свят.

От своето начало през 2004 г. фестивалът посреща на своята сцена ансамбли, групи, изпълнители и пазителите на фолклора от България, Балканите, Европа и целия свят. Неповторимите изпълнения на творци от България, Македония, Сърбия, Гърция, Турция, Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Чехия, Индия, Босна и Херцеговина, Грузия, Словакия, Полша и десетки други страни превръщат мистичната сцена в жерава от ритми, багри и красота, оставяйки в нас спомени за цял живот.

В своето слово Емил Илиев заяви, че е изключително горд от хората в тази малка община Струмяни - достойни и трудолюбиви, с които заедно създава това голямо събитие, което още с първото си издание се превърна в международен форум на певческото, танцово и инструментално изкуство на народите за автентичен и обработен фолклор.

През всичките седемнадесет години фолклорният фестивал е подчинен на мисията да представя, популяризира и съхранява фолклорното богатство не само на Малешевието и България, но и на Балканите, Европа и света.

Своите приветствени слова към организаторите отправи Ан-Мари Фенех Мускат Адами - кмет на община Нашар – Република Малта, която благодари за труда, усилията и обичта, която влагат в организирането на “Малешево пее и танцува”. Тя сподели, че фестивалът предоставя огромна възможност за създаване на приятелства, основани на любовта към фолклорното изкуство. “Малешево пее и танцува” показва, за пореден път, че разстоянията не могат да бъдат пречка да работим заедно в много аспекти – култура, обществена сфера, туризъм, предприемачество и други. От името на малтийската делегация Ан-Мари Фенех Мускат Адами изказа своите сърдечни поздрави към Емил Илиев и към община Струмяни и отново благодари за поканата.

Получени бяха десетки поздравителни адреси към Община Струмяни и седемнадесетото издание на МФФ „Малешево пее и танцува“.

Специални награди, лично връчени от Мариан Василев – член на Управителния съвет на Съюза на българските музикални и танцови дейци - гр. София, по повод провеждането на седемнадесетото издание на МФФ „Малешево пее и танцува“, бяха: „Сребърна лира” за високо художествено творчество, постижения и дългогодишна творческа дейност, която получи Калина Мариянска (хореограф) и Награда за принос към българския танцов фолклор, която получи Любомир Мариянски (хореограф).

От Националната секция на ЦИОФФ за България, Мариан Василев връчи специална грамота на Фолклорен ансамбъл „Малешевци“ при Народно читалище „Братя Миладинови-1936“ - с. Микрево.

Още един специален момент на церемонията снощи бе връчването на специалната награда на кмета на община Струмяни Емил Илиев на безспорно заслужилия ансамбъл “Туфаг” – гр. Ялова, район Истанбул, Република Турция.

Впечатляващ концерт-спектакъл, с магични фолклорни ритми, с много цвят и настроение подариха на публиката ансамбъл “Веселие“, Фолклорен ансамбъл “Тракия“, с художествен директор – проф. Даниела Дженева и обичаната народна певица Румяна Попова по повод официалното откриване на МФФ “Малешево пее и танцува“.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK