Полицаите тръгват по улиците на градовете пешком

Снимка: БГНЕС

Рашков заяви, че трябва да има градация на наказанието за тежката катастрофа с цел възпиращо действие

Вместо през деня да стоят по двама-трима полицаи в колите на сянка някъде, полицаите ще патрулират из улиците пеша, за да наблюдават на живо с очите си обществения ред, за да може там, където има нарушение, веднага да вземат отношение. Това ще се отнася за патрулно-постовата служба през светлата част на денонощието.

Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков пред журналисти след участието си в днешното заседание на ресорната парламентарна комисия, съобщи news.bg.

Рашков обясни, че е създадена организация за големите градове за работа на патрулно-постовите служби. Напоследък има повече полицаи по улиците, но това не означава, че ние сме назначили повече полицаи в София и в страната, каза той.

Полицаите няма да оставят сами, а ще бъдат поне по двама. Там, където не може да се покрие територията на големия град с жива сила, ще влезе в сила техниката. Градът трябва да се насити с такава техника, настоя Рашков.

На въпрос за изпратеното съобщение от ГЕРБ, че МВР отказва да участва в акция на Европол за злоупотреба с евросредства, Рашков отбеляза, че ГЕРБ в момента са в акция и търсят всякакви възможности и поводи да казват колко лошо е МВР на Бойко Рашков. Въпреки това силовият министър в оставка заяви, че не обръща внимание на такива твърдения на опозицията.

По време на заседанието на комисията Рашков посочи, че държавата плаща разходите за охраната на човек с 50 страници съдебно досие, като този човек се използва от прокуратурата за свидетел. Охраната се осъществява от органите на МВР.

Самият министър заяви, че няма механизми, чрез които да се получи информация в МВР, докога този човек ще бъде охраняван за сметка на държавния бюджет.

Бойко Рашков бе питан и за проведен разпит на собственика на ЦСКА Гриша Ганчев в ГДНП. Той е бил по висящи дела, но вътрешният министър заяви, че не разполага с информация. А и да разполага с такава, не би могъл да я съобщи пред депутатите.

Тема беше и катастрофа с две загинали пешеходки, която стана в София тази нощ.

Според Бойко Рашков не може да вървим по пътя на повишаване на наказанията в Наказателния кодекс и това не би било истинско решение. Трябва да се обърне по-сериозно внимание на профилактиката и своевременното реагиране.

Рашков заяви, че трябва да има градация на наказанието за тежката катастрофа с цел възпиращо действие. Трябва да се погледнат нормите в закона и да се предвиди нещо много сериозно, настоя министърът на вътрешните работи в оставка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK