Театърът в Кюстендил стана достъпен за хора с увреждания

снимки: Виолета Атанасова, infomreja.bg

През последната година Кюстендилският драматичен театър стана напълно достъпен за хора в инвалидни колички благодарение на специално монтираната платформа за тяхното придвижване. Тя бе осигурена чрез проект, реализиран съвместно от театъра и неправителствена организация.

Платформата се обслужва от охраната на културния институт, която помага  на хората в инвалидни колички не само да се настанят в нея, но и да упавляват сами придвижването си. Благодарение на новото съоръжение обитатели на кюстендилския Дом за хора с увреждания “Ильо Войвода” вече са редовни посетители на театралните постановки. За тях и количките им има и специално пригодени места в залата.

За всяко представление хората от дома получават покани и не пропускат възможността да излязат от своя иначе затворен свят, както и да се радват на срещите си с изкуството на Мелпомена. От социалния дом до театъра те се придвижват с пригоден за количките им автобус, придружени от социални работници. А в сградата ги поемат дежурните от охраната. Публиката свикна с тях,  вече не гледа на придвижващите се с платформата инвалидни колички като на атракция и се радва на новите  поклонници в храма на Мелпомена.
 

КОМЕНТАРИ

зрител17:24 - 09.07.2011
То хубаво това с платформата за инвалидите , но щеше да е още по-хубаво ако кюстендилци имаха свой театър.Младият директор Чавдар дойде с много амбиции и обещания, но се превърна в директор на кинозала.Освен гостуващи постановки, в театъра друго няма. жалко е, че малцината актьори на щат/те пък си остават световно неизвестни по обясними причини/ само си получават заплатите, без нищо да играят.Струва ми се, че трябва платформа и за придвижване на театъра, не само на инвалидите.
Христина16:53 - 09.07.2011
Имам близък човек в Дома за инвалиди.Самият той е в такова положение, че не може да излиза от дома, но искрено се радвам, че тези, които могат и имат желание, получиха възможност да живеят по-пълноценно. Лично за мен е много трогателно когато виждам хора в инвалидни колички на театрални представления,радват се като деца, чувстват се като другите.Много е важно и това, че самият театър освен че е осигурил тази платформа, е активен и в поканите си към хората с увреждания.Това не съм го забелязала в другите културни инстнитути.Ако съм пропуснала, моля за извинение.
косьо15:38 - 09.07.2011
браво на театъра в кюстендил. много добра инициатива. хората с увреждания имат нужда от нашата подкрепа
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK