ОДМВР-Сливен, с мащабна акция по превенция на престъпленията срещу политическите права на гражданите

Снимки: ОДМВР-Сливен

Дирекцията работи по 18 сигнала за купуване на гласове

От 1 юли ОДМВР-Сливен провежда специализирана операция, част от полицейските действия на територията на цялата страна. Основната задача е противодействие на престъпленията срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство.

В хода на операция полицейските екипи работят още и по противодействие на битовата престъпност и установяване на издирвани лица.

Полицейските действия се осъществяват от екипи на ОДМВР-Сливен, районните управления в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица със съдействието на Зонално жандармерийско управление – Бургас и ще продължи до приключване на изборния процес на 11 юли.

Целта е да не бъдат създадени възможности и условия за извършване на престъпления срещу политическите права на гражданите. От началото на операцията и преди това в ОДМВР-Сливен се работи по 18 сигнала, получени от граждани и придобити при полицейска оперативна работа, касаещи купуването на гласове, като по случаите са образувани проверки.

Осъществява се засилено полицейско присъствие на изборни места и секции, където на база анализ от предходни избори има риск от контролиран вот. Профилактирани са 276 лица от криминалния контингент, на които са съставени протоколи за предупреждение по чл.65 от ЗМВР. На 198 лица от активния криминален контингент се извършва наблюдение и непрекъснати контролни действия с цел да се пресекат всякакви възможности за извършване на престъпление по чл.167 и 169 от НК.

Осъществяват се беседи  с формални и неформални лидери, имащи потенциална възможност да организират контролиран вот. Наблюдават се 12 обекта в областта, предоставящи бързи кредити. Работи се по придобиване на информация за т.нар. „корпоративен вот”. Проведени са разговори и беседи със собственици, управители, служители и работници на 20 фирми в областта.

Извършват се проверки по отношение на гражданската регистрация, което включва регистриране на по-голям брой лица на един адрес.  

Усилията на ОДМВР-Сливен са насочени главно към това да се сведат до минимум условията, в които се извършват престъпленията срещу политическите права на гражданите.

В МВР работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98. На нея, както и на e-mail [email protected], гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK