Изграждат интермодален хъб на границата между България и Сърбия

Снимка: БГНЕС

За това са се договорили министрите на транспорта на двете държави

Интермодален хъб ще бъде изграден на границата между България и Сърбия. За това се договориха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев и министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата на Република Сърбия Томислав Момирович по време на среща днес в Димитровград, Сърбия, съобщиха от Министерството на транспорта.

При своето посещение на жп гарата в града, двамата министри поеха ангажимент да продължат преговорите за съвместна дейност на общата гранична жп гара. Българският министър посочи, че основна задача е да се осигури преминаването чрез оптимизиране и модернизиране на техническите процедури за смяна на локомотиви, оптимизиране на разписанията, намаляване на щетите за околната среда, чрез насърчаване на железопътния и интермодалния транспорт. България и Сърбия ще отправят общо предложение към Европейския съюз за включване на отсечката Драгоман-Ниш към основната Трансевропейска транспортна мрежа, стана ясно по време на разговорите. „Българската страна положи големи усилия за включването на отсечката от София до Драгоман в основната ТЕН-Т мрежа и днес вече имаме подписани договори за изграждане на пътната и железопътната инфраструктура по това направление“, заяви министър Алексиев. „Ще инициирам среща с европейските ни партньори и колегите от Република Сърбия, за да обсъдим разширяване на направлението до Ниш, което е най-прекият път на България до Европа“, допълни още Алексиев.

Сред обсъдените теми бе и проектът за разширяване на зелените ленти към шестте страни от Западните Балкани, който е важен за България от гледна точка на непрекъснатостта на потока на стоки. Министър Алексиев посочи, че зелените гранични пунктове на българска територия работят в режим 24/7 за всички видове превозни средства. „Преминаването през тях, включително проверки и здравни прегледи на транспортните работници, не следва да надвишава 15 минути на вътрешните сухоземни граници“, обясни още Христо Алексиев.

Двете делегации инспектираха също и строителните дейности на АМ „Европа“ на българска територия. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK