Талантливата Бояна Алексова изгради уникална арт инсталация от 150 чувала с боклуци

Снимки: Личен архив

Благодарение на 40 доброволци, Струма заспа със 150 чувала боклук по-малко

Изключително благодарни сме на доброволците, които работиха усърдно, за да чистят коритото на Струма, много от които бяха супер смели и дори влизаха в реката боси. Дойдоха 40 човека на възраст от 4 до 50 години, от различни етноси и заедно събрахме 150 чувала боклук в рамките на 3 км от село Нови Чифлик в посока Невестино“. Това обяви пред ИНФОМРЕЖА талантливата кюстендилка Бояна Алексова, която само преди ден реализира успешно мащабна акция по почистването на река Струма край Нови Чифлик.

Бояна Алексова решава, че тази акция ще бъде съчетана в една уникална арт инсталация – изграждането на пирамида от боклуци в центъра на Кюстендил. Нестандартната си идея момичето ще представи като магистърска защита в Birmingham City University, където Боби учи „изящни изкуства“. Кюстендилката е поканена да представи проекта тази есен в Полша, в рамките на фестивал за источноевропейско съвременно изкуство.

Младите ентусиасти срещат и голяма подкрепа от кмета на Кюстендил Петър Паунов, както и на кметицата на Нови Чифлик. „Имахме невероятната подкрепа от кмета на Кюстендил г-н Петър Паунов, кметицата на Нови Чифлик, жителите на селото, Бисер Владимиров, който подсигури транспорт за доброволците, Владислав Чанев и Анатоли Костов, които документираха събитието чрез фотография и видео, както и на всички доброволци, които присъстваха“, разказва талантливата млада художничка.

Бояна и доброволците се сблъскват и не с малко впечатляващи ситуации по време на няколкочасовата акция, която се провежда под дъжда. Докато една част от групата почиства брега на Струма, рибар решава пред очите им да си изхвърли в реката пластмасова бутилка, напук на доброто, което правят ентусиастите. „Също така видяхме едно гнездо на птица с малки яйчица, което беше построено от пластмаса и слама. Това донякъде предизвика и тъга в нас“, казва за впечатленията си Бояна.   

След няколко часа почистване и събрани десетки чували с боклуци ентусиастите връщат камиона в центъра на Кюстендил, за да могат хората от града да го видят. „Едно приключение, което буквално ме потопи в хладката вода на Струма, в кал и дъжд, във веселба и сплотеност. Всъщност това, което ни показа събитието е, че заедно можем и заедно трябва да работим в борбата срещу глобалното затопляне, замърсяването и климатичните промени и също така, че има смисъл да се чисти. Един от най-редовните коментари за акцията беше “Какво като чистите като няма смисъл?”. Има смисъл, защото Струма снощи заспа със 150 чувала боклук по-малко и защото разходките в 3-те километра, които чистихме вчера ще бъдат свободни от пластмаса“, обяснява още талантливата Боби, която в продължение на години бе част и от шокалата "Новите Майстори", с ръководител Евгени Серафимов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK