Словакия няма да пусне Украйна в НАТО

Словашкият премиер Роберт Фицо Снимка: БТА

Същевременно Словакия подкрепя присъединяването на Украйна към ЕС

Словакия е против присъединяването на Украйна към НАТО. Това заяви премиерът на страната Роберт Фицо, цитиран от ТАСС.

"Украйна може да каже: "Искаме да влезем в НАТО". Това ще бъде тяхно собствено решение. Ние обаче казваме, че няма да ратифицираме документите (за присъединяване на Украйна към НАТО - б.р.) в парламента, защото Словакия се нуждае от неутрална Украйна", подчерта той.

По думи на премиера интересите на Словакия ще бъдат застрашени, ако Украйна стане член на Алианса.

Същевременно Словакия подкрепя присъединяването на Украйна към Европейския съюз. Словашкият премиер изрази надежда Брюксел и Киев да започнат преговори за стартиране на този процес възможно най-скоро.

Словашкият премиер Роберт Фицо наскоро повтори симпатията си към Русия. По негови думи Путин е бил "неоправдано демонизиран" и войната е започнала през 2014 г. поради "безчинствата на украинските неонацисти". Според Фицо военно решение на този конфликт няма и трябва да се търсят начини за мирно разрешаване на ситуацията.

През януари Фицо постави под съмнение суверенитета на Украйна, като заяви, че тя е под "абсолютното влияние на Съединените щати". Той призова Киев да отстъпи територия на Русия, за да сложи край на войната, и подчерта, че Словакия ще се противопостави на присъединяването на Украйна към НАТО, тъй като подобен ход може да предизвика трета световна война.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//