Ученици записват житейските истории на хора от Дом "Св. Петка" в Благоевград

Снимки: община Благоевград

Днес беше първата среща на децата с възрастните хора

Вълнуваща и вдъхновяваща среща се проведе днес между ученици и възрастни хора в Дом „Света Петка“ в благоевградския квартал „Струмско“. Тя се организира по съвместния проект „Осинови си баба и дядо“ на Регионална библиотека „Димитър Талев“ - Благоевград, и СУ „Иван Вазов“ и предизвика много емоции и у децата, и у пенсионерите.

Целта е учениците да запишат интересни житейски истории от живота на няколко потребители на Дома за възрастни хора, които по-късно ще бъдат издадени в сборник.

Шестокласниците Мария, Даная, Ивелина, Ангел и Кристиян проведоха първите си разговори с тях. Притеснението бързо бе забравено, тъй като от двете страни на масата сякаш седнаха внучета със своите баби и дядовци.

И случките от 30-те, 40-те и 50-те години на миналия век започнаха да оживяват в думите на възрастните хора. Учениците чуха как някога техните събеседници са учили, как в училище първо са били чавдарчета, след това – пионери, а накрая – комсомолци. Децата разбраха и какви са били любимите игри на бабите и дядовците по онова време, толкова далечно за тях. Някога скачали на въже, играели на народна топка, на чилик, на театър, на дама.

„Много обичахме да пеем, аз живеех в района на джамията в Благоевград и ходехме често на реката. Всички обичахме да четем. Бяхме читатели на библиотеката, надпреварвахме се кой ще прочете повече книги, баща ми бе дарител на читалищната библиотека“, върна се назад към детството си една от бабите в Дома за възрастни хора „Света Петка“.

Една от дамите от третата възраст пък се оказа, че е от София и е преживяла ужаса на бомбардировките над столицата ни през Втората световна война.

Всички пенсионери не скриха радостта си, че внимание им оказват деца, които се интересуват от техните лични истории. Възрастните хора бяха трогнати, че могат да споделят спомените си с толкова любознателни ученици.

Децата и възрастните им събеседници с нетърпение очакват своята следваща среща, която със сигурност няма да е по-малко вълнуваща и вдъхновяваща от първата. За да продължат да се пишат интересните истории на възрастните хора, които ще бъдат „облечени“ в специален сборник. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK