В София има достатъчно свободни легла, които да поемат нуждаещите се пациенти, според директора на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев. Разкрити са над 2000 легла за лечение на коронавирусна инфекция, информира БНТ.

Това стана ясно по време на срещата на кризисния COVID щаб с новия областен управител на столицата Иван Кючуков. След заседанието стана ясно, че затягане на мерките за момента не се предвижда. По думите му за момента не се предвижда ротация или преминаване на учениците към онлайн обучение.

Директорът на Специализираната болница по Детски болести "Проф. Иван Митев" съобщи че, към момента има по-сериозен натиск към личните лекари и заради по-лекото протичане на Омикрон по-малко деца имат нужда от лечение в болница.

Благомир Здравков каза, че в педиатрията в момента има 2 свободни ковид легла, но в столицата има достатъчно детски ковид легла. Увеличават се обаче заразените и карантинирани медици. По искане на областния управител се проучва възможността за разкриване на допълнителни детски легла, които при необходимост да поемат лечението на деца от други градове на страната.

На заседанието е разисквана и възможността за справяне със скритата заболеваемост. Целта е да не се допуска контактни на заразени с коронавирус да се разхождат свободни из града. Една от възможностите е полицаи да следят с кой отиват пациентите с коронавирус за лечение в болница и да го подават като контактен в РЗИ, стана ясно от думите на Иван Кючуков. В петък щабът отново се събира, за да вземе конкретни решения по този въпрос.