Великобритания се задъхва от рекордна миграция

Снимка: iStock

606 000 души през миналата година

Годишната нетна миграция във Великобритания достигна рекордно високо ниво от 606 000 души през миналата година, съобщава "Ройтерс".

Официалните изчисления оказват натиск върху британския премиер Риши Сунак, който обеща да намали тези цифри.

Увеличението се дължи на притока на граждани на държави извън Европейския съюз, сред които бежанци по визовите схеми на британското правителство за Украйна и хора, мигриращи с цел работа и образование, посочват от Службата за национална статистика.

Високите нива на легална миграция отдавна са водеща тема в политическия дискурс на Великобритания, като именно този въпрос беше един от основните двигатели за референдума за Брекзит през 2016 г.

В продължение на повече от десетилетие няколко правителства, водени от консерваторите, обещаваха да намалят миграцията, определяйки за цел нетна цифра под 100 000.

Данните на Службата за национална статистика обаче показват, че към края на декември 2022 г. общо 606 000 души са пристигнали в страната за година.

"Основните причини за този ръст са хората, идващи в Обединеното кралство от страни извън ЕС за работа, обучение и с хуманитарна цел, включително пристигащите от Украйна и Хонконг", заяви Джей Линдъп, директор на Центъра за международна миграция към Службата за национална статистика.

По негови думи има доказателства, че имиграцията се е забавила през последните месеци.

Предишни данни, обхващащи годината, приключваща през юни 2022 г., отчетоха нетна цифра от 504 000, като впоследствие това беше коригирано нагоре - също до 606 000 души.

Лидерите на кампанията за Брекзит твърдяха, че напускането на Европейския съюз ще даде на Великобритания по-голям контрол върху границите ѝ, а мнозина, които гласуваха "за" напускането на Съюза, посочиха високата миграция и натиска, който според тях тя оказва върху обществените услуги, като фактор за решението им.

През последните години обаче Великобритания въведе визови схеми за граждани от Украйна и бившата колония Хонконг, след като предприятия в сектори като инженерство, строителство и кетъринг призоваха правителството да им позволи да наемат международен персонал.

Нетната миграция във Великобритания през 2015 г. - годината преди референдума, възлизаше на 329 000 души.

Сунак обеща да намали легалната миграция, без да посочва конкретна целева цифра. По-рано тази седмица правителството съобщи, че ще отмени правото на някои международни студенти да водят членове на семейството си в страната.

Сунак обеща да се справи и с нелегалната миграция, след като през последните години десетки хиляди хора пристигнаха в страната, прекосявайки Ламанша с лодки.

Бившият британски премиер Борис Джонсън постигна договореност за изпращане в африканската държава Руанда на десетки хиляди мигранти, много от които са пътували от Афганистан, Сирия или други страни, обхванати от война.

Това решение обаче бе обжалвано пред съда, след като първият планиран полет за депортиране беше блокиран от разпореждане в последния момент, издадено от Европейския съд по правата на човека. То беше постановено за законно от Върховния съд на Лондон през декември, но противниците му се опитват да обжалват тази присъда. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK