Най-честите грешки, които допускаме, когато вземаме кредити

Снимка: Infomreja.bg

Кредитните продукти са добро решение на финансовите проблеми

Кредитните продукти са добро решение на финансовите проблеми. Грешки, допускани от кредитополучателите, могат да превърнат този полезен финансов инструмент в източник на сериозни финансови затруднения. Кои са най-честите грешки, допускани при теглене на заем?

  1. Липса на трезва преценка за финансовите възможности

Потребителите, теглещи кредит, без да преценят своите възможности да го изплащат и без съставен прецизен бюджет, лесно могат да се окажат в кредитна спирала, в неспособност да погасят заема си. Това е най-краткият път към лошото кредитно досие,което е пречка за получаване на нов кредит през следващите 5 години. Предварителното изчисляване на месечната вноска по кредита е ценно предимство, което минимизира възможността за грешки и проблеми. То позволява избор на сума и срок на кредита, при които месечната вноска е приемлива за потребителя и отговаря на възможностите, приходите и бюджета му.

         2. Липса на внимание към детайлите

Преддоговорната информация, дребният шрифт, проверката за скрити условия и такси са важни, тъй като помагат на потребителите да направят правилния избор. Потребители, доверили се на кредитираща институция, без да разучат в детайли условията по договора, могат да се изправят пред сериозни проблеми.

         3. Предоверяване

Потребители, които се доверяват на неизвестни кредитни институции, чието предложение са открили върху автобусна спирка, често стават жертва на измама. Важно условие за сигурността е избраната финансова институция да е надлежно регистрирана, да подлежи на контрол от БНБ, да предлага ясни и прозрачни условия, да е изградила добро име и да има положителна обратна връзка от свои клиенти.

          4. Кандидатстване за кредит пред няколко финансови институции

Потребители, които кандидатстват за кредит пред няколко финансови институции едновременно, без да проверят отговарят ли на условията им, изглеждат отчаяни и драстично понижават вероятността да получат одобрение на молбата си за заем. Ако не може да посочите гарант, а такъв се изисква от финансовата институция, на която се е спрял изборът ви, потърсете друга. За потребителите, които не работят на трудов договор и не могат да докажат своя доход, също има решение. Бързите кредити от Vivus.bg, които се отпускат само срещу лична карта, са чудесна опция за тях.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK