Новият парламент може да разгледа нарушенията в дейността на главния прокурор

Снимка: БГНЕС

Това заяви министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов

„Аз се обръщам и към членовете на новоизбрания парламент - ако тази процедура, която предстои във Висшия съдебен съвет, не приключи с резултат в съответствие с моето предложение, самият парламент трябва да се заеме с темата“. Това заяви министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов в предаването „Лице в лице“ на bTV по повод внесеното от него предложението за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор на Република България, което ще бъде разгледано от пленума на ВСС в четвъртък.

По думите на министъра на правосъдието, ако кадровиците на съдебната власт отхвърлят предложението, Народното събрание трябва да поиска от главния прокурор да представи доклад по opredeleni problemi и този доклад да бъде обсъден от депутатите.

„Това би могла да направи Комисията по правни въпроси или временна, специално излъчена комисия, която в предмета на правомощията на парламента да изследва прилагането на закона от Прокуратурата, противодействието на престъпността и наказателната политика.“, допълни проф. Стоилов.

Той обясни, че има няколко основания за предсрочно освобождаване на главния прокурор, които покриват конституционното изискване за тежко нарушение на служебните задължения, системно неизпълнение, както и такива, които накърняват престижа на съдебната власт. „Конституцията съдържа необходимите средства за контрол над главния прокурор стига да има кой да ги използва“, допълни проф. Стоилов. Той коментира и различните предложения за промени в основния закон, които да променят мястото на обвинението в държавното устройство:

„Според сегашната Конституция Прокуратурата е част от съдебната власт. Ако Прокуратурата излезе от съдебната власт, къде ще отиде? Единият вариант е в изпълнителната власт – нещо, което няма да я направи по-независима и това вероятно ще срещне реакция от европейските институции. Другият вариант е прокуратурата да бъде напълно независима, формирана от гражданите, поне в лицето на своя ръководител, но тогава ще имаме един прокурор, който е още по-политизиран от сегашния. Различните партии ще трябва да излъчат свои кандидати за главен прокурор и най-накрая се пита какъв надзор може да бъде осъществен над него след като вече е избран от гражданите“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK