След месеци на усилен труд: Кюстендилски мартеници „летят“ за чужбина

Снимки: Infomreja.bg

Красота в бяло и червено превзе центъра на Кюстендил

Традиционно духът на Баба Марта се усеща все повече в Кюстендил. От няколко дни работливите жени от региона са подредили маси с червено-белите символи на пролетта, които впечатляват с изработка и уникален вид. Вече тотално е разчупена традиционна мартеница с Пижо и Пенда, която може да бъде видяна на пана, под формата на сувенири с щъркели или изобразени върху кратунки, пременени като момите от картините на Майстора.

Репортер на ИНФОМРЕЖА разговаря с Виолета Йовчева, която се занимава с производство и продажба на мартеници вече 20 години. „Това, което ми прави впечатление, е че се търси предимно българското, ръчната изработка. Основно сега мартениците се купуват, за да се изпращат по чужбина, за да напомнят за България. Това ме кара всяка година да седна и с мерак да изработя мартениците“, коментира 70-годишната Виолета.

Тя разказва, че подготовката по направата на червено-белите символи започва през месец септември и завършва чак през януари. Жената влага много любов и старание, но не крие, че има оскъпяване в материалите. „Всичко много поскъпна, м.г.  преждата беше 35 лв. за кг. Сега е 50 лв. за същото количество“, обяснява кюстендилката. Тя казва, че се е занимавала с направата на мартенички и преди да бъде пенсионер, защото обича да плете и да създава красоти с ръцете си.

В близост до Йовчева се намира и друга сергия, която впечатлява с уникални сувенири, посветени на Баба Марта. На масата срещаме жена от Бобов дол, която всяка година идва и продава произведенията си на централния площад „Велбъжд“. „След като имаш желание и направиш мартениците с любов, няма как да не се получи нещо красиво. Най-важното за мен е като дойдат хората и се усмихват, защото в последно време това се вижда все по-рядко. Дечицата също се радват“, обяснява дейната жена, която също повече от 20 години изработва и продава мартенички.

Оказва се, че тази година са по-предпочитани декоративните мартенички пред гривничките, защото голяма част от хората ги подаряват и остават за спомен на семействата.

А по традиция централната част в Кюстендил е осеяна с десетки производители, които радват жителите и гостите на града дни, преди обичаната Баба Марта!

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK