Йорданова обсъди наредбата за висшето образование по право с деканите на юридическите факултети

Снимка: МП

Проектът предвижда и въвеждането на задължителна дисциплина по Защита на правата на човека

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова и нейният заместник Борислав Ганчев обсъдиха днес наредбата за висшето образование по право с деканите на всички юридически факултети у нас. 

Срещата бе в продължение на работата по наложителните изменения в Наредбата  и на широката дискусия, инициирана от министърът и неговият заместник  за актуалното състояние на юридическото образование и необходимостта от промени в единните държавни изисквания за обучение по специалността „Право“.

Представителите на юридическите факултети в страната изразиха становища по предложенията за нова уредба, оцениха ги като балансирани и отговарящи на съвременните изисквания, и се ангажираха да предоставят конкретни становища. Освен въвеждане на засилено практическо обучение, проектът предвижда и въвеждането на задължителна дисциплина по Защита на правата на човека.

За целта на проекта Министерство на правосъдието проведе анкета сред над 1700 студенти и наскоро завършили юристи. Сред направените предложения бяха въвеждането на единен изпит за прием по специалност „Право“ в университетите у нас, засилване на практическата подготовка, включително чрез решаване на казуси, симулативни процеси и подготовка на юридически документи, актуализиране на учебната програма.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK