Крум Зарков: Сега е моментът да поставим темата "Шенген"

Снимка: БГНЕС

Той заяви, че рокади в сектор "Правосъдие" няма да има

Не може да има представители на БСП в служебния кабинет, но може да има хора от политически сили, които с тяхната експертиза да допринесат. Член съм на БСП и ще остана такъв. Това коментира пред бТВ служебният министър на правосъдието Крум Зарков по повод напрежението между социалистическата партия и служебното правителство, респективно президента Румен Радев. Вчера на Националния съвет на БСП дори се очакваше тримата служебни министри да бъдат изключени от партията, това не се случи, но пък тримата - Явор Гечев, Крум Зарков и Весела Лечева - не влязоха като част от листите на БСП за предсрочните избори.

Кризи в страната има, смята Зарков. По думите му "министрите не трябва да се тръшкат, а да положат усилия да ги решат". "Трябва да направим така, че следващия парламент да влезе с летящ старт и да започне да работи", посочи той.

Рокади в сектор "Правосъдие" няма да има. Аз поех министерството, запазих голяма част от екипа, има много закони, за да получим средствата по Плана за възстановяване и устойчивост".

"Шенген е темата, по която може да се направи пробив без работещ парламент. Сега е моментът България да постави участието и правото си да бъде пълноправен участник, в края на септември ще има проверка, има известно изоставане, но в тези няколко месеца може да се убедят европейските партньори и да имаме сили да си поставим исканията пред страните, които не ни допускат", поясни правосъдният министър.

Припомняме, че от години се утвърждава тезата, че страната ни е изпълнила условията за приемане в Шенгенското пространство. Това обаче не се случва, а в последния месец бе изтъкнато като причина нередностите при контрола на границата с Турция.

Крум Зарков има разработен план за работа като служебен министър. Относно провеждането на изборите през октомври той посочи, че България ще се яви, без да е разбъркала Изборния кодекс. "Ще бъдат взети всички гаранции да не се опорочава вотът", добави Зарков. Като депутат в 47-то НС Крум Зарков беше единственият от социалистите, които се противопоставиха на връщането на хартиената бюлетина като начин на гласуване при опита на БСП да прокара промените. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK