Прокуратурата на ЕС разследва България за мащабна измама с ДДС

Снимка: Infomreja.bg

Тези разследвания са резултат от повече от 1700 съобщения

Прокуратурата на ЕС, стартирала с фанфари преди три месеца, вече разследва различни предполагаеми измами със средства на блока, възлизащи на 4,5 милиарда евро, между които мащабна измама с ДДС в няколко страни, сред които и България, съобщи АФП.

Тази сума е от общо около 300 разследвания, които са започнали, откакто независимият орган започна работа на 1 юни с мисията да идентифицира и изправи пред правосъдието злоупотреби с пари от бюджета на ЕС.

Тези разследвания са резултат от повече от 1700 съобщения за предполагаеми измами, получени от целия блок, „като някои доклади за престъпления все още се оценяват“, се казва в изявление на базирания в Люксембург Европейски публичен прокурорски офис (EPPO).

Някои от разследванията включват предполагаеми измами с ДДС, включително една, оценена на 14 милиона евро. Акцията е проведена в резултат на координирани действия в началото на миналия месец в Германия, Нидерландия, Словакия, България и Унгария.

Други разследвания са свързани със съмнение за неплащане на митнически такси, включително от страна на италианска компания, внасяща волфрамови електроди, заподозряна във фалшифициране на техния произход.

От 27-те държави-членки на ЕС, 22 участват в EPPO, като почти всички от тях осигуряват прокурори, работещи под ръководството на Лора Кьовеши от Румъния.

EPPO очаква да повдигне първите си обвинения преди края на тази година, като след това ще последват съдебни процеси в националните съдилища през 2022 г. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK