Радев: Разширяването на свързаността между България и Румъния ще насърчи инвеститорите

Снимка: Президентство на РБ, Пресцентър

Президентът Радев имаше работна среща с министър - председателя на Румъния Николае Чука

Решението за изграждане на трети мост над река Дунав между България и Румъния от септември т.г., взето от българското Министерство на транспорта и съобщенията и румънското Министерство на транспорта и инфраструктурата, и за продължаване на работата по останалите проекти за свързване чрез нови мостове са важни стъпки към подобряването на икономическата среда в Югоизточна Европа. Разширяването на свързаността в различни сфери  между България и Румъния, в това число и съвместните усилия по поддържането на корабоплаването на река Дунав, ще насърчи инвеститорите и е от значение за икономическия обмен на целия регион. Това заяви президентът Румен Радев на работна среща с министър-председателя на Румъния Николае Чука в София. Двамата разговаряха преди церемонията по въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция- България.

През 2021 г. двустранният стокообмен достига 6.5 млрд. евро и според държавния глава това не изчерпва потенциала на икономическото партньорство между България и Румъния.

Обща бе позицията, че присъединяването на България и Румъния към Шенген е стъпка към укрепване на регионалната сигурност и стабилност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd