Стартира Студентският пленер „В духа на Майстора“ в Кюстендил

Снимка: ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

За девета поредна година студенти от Националната художествена академия ще черпят вдъхновение от Кюстендилското поле

Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ - Кюстендил, е инициатор на Студентски пленер „В духа на Майстора“ , чието начало бе поставено през 2014 година. За девета поредна година студенти от Националната художествена академия ще черпят вдъхновение от красивата природа на Кюстендилското поле.

Творбите им ще бъдат представени в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“. За разлика от предходните години, този път студентите ще отседнат в базата на Общината в лесопарк „Хисарлъка“ и ще им бъде поставена конкретна задача, която предвижда създаване на скулптурни творби в местността „Гъбката“.

Официалното откриване на пленера е на 20 юни 2022 г., 11:00 ч., в къща музей „Владимир Димитров – Майстора“, с. Шишковци. На 21 юни, от 18:00 ч., студентите ще присъстват на клавирен концерт на Димитър Стоймиров. От 24 юни до 26 юни е традиционният за град Кюстендил Празник на черешата.

На 27 юни, от 18:00 ч., студентите ще участват в среща с творчеството на кюстендилски поети и музикални изпълнители „Поезия и музика край Струма“ в с. Шишковци, организирана от Народно читалище „Асклепион 1998“ – гр. Кюстендил.

На 30 юни, от 12:00 ч., е предаването и аранжирането на творбите в местността „Гъбката“. От 18:00 ч., в недостроената част на Галерията ще бъде открита изложба, която включва живописни платна и рисунки на студенти от НХА, създадени по време на пленера.

Студентският пленер е един от важните проекти на НХА, който се финансира по програмата за научната и художествено-творческата дейност на НХА и със съдействието на Община Кюстендил, Кметство Шишковци и ХГ „Владимир Димитров – Майстора“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK