Министър Демерджиев: България се представи достойно, въпросът за Шенген беше политически

Снимка: МВР

Той участва в заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“

Опитите за намиране на решение по въпроса за приемането на България в Шенген ще продължат до края на годината и през следващата година, заяви вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в Брюксел по повод отхвърленото от Съвета на ЕС днес предложение за присъединяването на нашата страна към пространството.

България се представи много достойно, самото заключение на Европейската комисия и докладите, и становищата, показаха, че България и Румъния отговарят на всички изисквания за приемането ни в Шенген. „Въпросът беше политически. Две държави решиха друго, а 25 ни подкрепиха безрезервно и много прозорливо, смятайки, че това е правилното решение“, обобщи той.

Ще работим в посока да се намери компромис, така че да се съгласят двете държави, които бяха резервирани днес, добави министърът по повод гласовете „против“ на Австрия и Нидерландия. Той съобщи, че се очаква усилията да бъдат продължени от Шведското председателство на Съвета на ЕС от януари догодина. „Нищо не е загубено, напротив, на прав път сме и сме направили това, което се очаква от нас“.

Готови сме за диалог и конструктивни решения, стига да са свързани с неща, които са полезни за опазването на границата.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник-министър Моника Димитрова-Бийчър участват в заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, което се провежда днес в Брюксел. В рамките на Съвета бе обсъдена и темата за подобряване на ефективността на политиката на ЕС за връщане. България споделя виждането, че ЕС не трябва да се колебае да използва всички налични мерки, включително и стимулиране на третите страни да приемат обратно нелегално пребиваващи в ЕС лица. Делегатите разгледаха и ситуацията в Украйна. В този контекст бяха очертани основните предизвикателства - осигуряване на нормални условия на пребиваване на украинските бежанци в ЕС и гарантиране на вътрешната сигурност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK