Генчовска: Подновихме предложението да охраняваме въздушното пространство на РСМ

Досега няма проявено желание за евакуация на българи в Украйна

Министърът на външните работи Теодора Генчовска запозна представителите на медиите с актуални въпроси от международната политика, включително с усилията за деескалация на напрежението, предизвикано от Русия и българската позиция по повод направеното изявление на Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Тя приветства обявените от Столтенберг предложения на НАТО и САЩ към руската страна за продължаване на диалога и намиране на решение с дипломатически средства.

„Идеята на тези предложения е да се продължи диалогът в Съвета НАТО-Русия и да се намерят възможности за деескалация на напрежението. Очакванията на всички са това да се постигне по дипломатически път“, заяви още министърът.

Сред темите, включени в предложението на Алианса, тя открои прозрачност и контрол на въоръженията, както и мерки за намаляване на риска и едно по-отговорно отношение по действията на двете страни в Космоса.

Външният ни министър информира за провелия се Съвет „Външни работи“ на 24 януари 2022 г., като подчерта единната позиция на страните - членки на Европейския съюз за намаляване на напрежението чрез дипломатически средства. В рамките на заседанието е обсъдена възможността за организиране на мисия по Общата политика за сигурност за отбрана на ЕС в Украйна. Към външния министър на Украйна Дмитро Кулеба е отправена покана за участие на Съвета през февруари, а към министъра на отбраната на Украйна Олексей Резников - да вземе участие в Съвет „Външни работи и отбрана“ през месец март.

Министър Генчовска се спря и на темата за отбранителните способности, като подчерта, че тя трябва да върви паралелно с усилията на дипломатическия фронт.  „За България изграждането на адекватни отбранителни способности е от изключително значение, за да бъдем достойна страна - членка на Алианса“, подчерта външният министър.

По повод евакуацията на служители на задграничните ни представителства в Украйна министър Генчовска заяви, че към момента няма заявено такова желание от тяхна страна. Тя подчерта, че плановете за евакуация са актуализирани и България има възможност да осъществи евакуация при необходимост със собствени сили и средства.

Външният министър информира за актуалното развитие на двустранните отношения след посещението на правителствената делегация на Република Северна Македония в началото на седмицата.

„На практика ние рестартирахме диалога по политическите теми. Очакваме да има надграждане и резултати по хоризонталните политики“, заяви министър Генчовска, като подчерта, че министерствата на външните работи на двете страни работят в тясна координация.

България е подновила предложението си да осъществява охрана на въздушното пространство на Република Северна Македония, както и да окаже съдействие на мисията на страната в Украйна, в случай на необходимост от евакуация, каза още външният министър.

В края на брифинга министър Генчовска представи пред журналистите тримата заместник-министри – Велислава Петрова, Ирена Димитрова и Васил Георгиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK