Детската градина в Дъбница - гордост за цялото село

Снимка: Infomreja.bg

С взискателност и самовзискателност тук постигат много

Обединено детско заведение „Пролет“ в село Дъбница се помещава в красива слънчева сграда с наскоро пребоядисана фасада. Дворът също е просторен и снабден с всичко необходимо за разнообразни детски игри. Той е облагороден и снабден с нова площадка по два проекта на ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) от 2018 и 2021 година.

Повечето придобивки в градината се правят със собствени средства. Така е подновено оборудването, пребоядисана е фасадата, закупени са подвижни интерактивни дисплеи. Предвижда се пак по този начин интерактивният ресурс да бъде увеличен, тъй като ползата от него е очевидна.

„Това е поколение „Алфа“, което интуитивно се справя с технологиите. И като видят обектите на дисплея, децата много лесно ги откриват после в книжките“, казва директорката на детското заведение Дима Мачкова.

Тази година в градината са приети 110 деца, разпределени в 4 групи. Тук идват и малчуганите от Хвостяне, където няма детско заведение.

Някои от новоприетите деца изобщо не знаят български език, други само разбират чутото, но не говорят на този език. Постепенно, благодарение на постоянството и търпението на персонала, както и на допълнителното обучение по български език чрез проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, те започват да общуват на български език.

„Децата са умни и ако не отсъстват често, бързо го научават“, пояснява директорката.

Тя е доволна от постиженията им. В тях се убеждава и обществеността, като наблюдава програмите, в които децата участват. Например по време на патронния празник на градината, който всяка пролет се провежда в читалището на селото.

Малчуганите участват и в съвместни прояви с училището в Дъбница. Най-атрактивно е общото състезание по Безопасност на движението, което се провежда всяка година в тукашния парк. Връзката между детската градина и училището се проявява и при честването на Великден и Коледа – заедно боядисват яйца, заедно участват в благотворителни базари.

Голяма радост за родителите доставя и друга традиционна проява на градината и училището.  На тържество, провеждано на 15 септември, директорката лично предава бъдещите първокласници на директора на школото. Ритуалът е свързан с голямо вълнение за всички.

Стремежът на персонала е да привлича и родителите в работата с децата. Така при изложбите по различни поводи малчуганите с гордост носят от вкъщи картини, пана, макети и други нагледни материали, изработени от техните родители. Още повече се радват, когато и те, и родителите им получават грамоти.

За да работи все по-успешно с децата, педагогическият колектив преминава през различни квалификации. Тази година една от тях ще бъде за долекарската помощ.

Така, с взискателност и самовзискателност, се постига много. Детската градина в село Дъбница го доказва!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK