COVID – 19 отмени „Сурва“ в Перник

Снимка: Община Перник

По селата сурвакарските групи палят огньовете и с чанове гонят злото

За трета поредна година отменят фестивала „Сурва“ в Перник. В петък е получено писмо в Общината от Главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, с което той съобщава, че провеждането на „Сурва 2022“ в Перник е невъзможно. „Провеждането на фестивала съвпада с регистрирания подем в броя на новите случаи на COVID-19“, пише още в писмото. В него се посочва, че седмичния ръст на заболеваемостта е 125,71% като нараства и броя на хоспитализираните.

„Община Перник направи необходимата подготовка, имахме много разговори, подготвен график за дефилетата и съпътстваща програма, но за жалост здравните власти са категорични. Фестивалът не може да се проведе, така както беше замислен. През декември, когато започнахме организацията, ситуацията с развитието на коронавирусът беше различна. След празниците обаче Перник твърдо е в тъмночервената зона, и още преди дни здравните власти ни съобщиха, че фестивалът е под въпрос“, каза зам.-кметът Стефан Кръстев.

Той добави, че участие в празника са заявили над 70 групи от цялата страна. „Имахме потвърждение за участие и на чужди групи. Но сме длъжни да се съобразяваме с разпорежданията на здравните власти“, каза още Кръстев. Той коментира, че традиционният празник в селата на територията на общината ще се проведе при спазване на мерките и, че на 13-и и 14-и януари сурвакарските групи ще запалят огньовете и чановете ще огласят пернишко.

Кръстев каза още, че работата по превръщането на Сурва в един още по-цветен и интересен празник няма да спре. „Целият екип, който организира фестивала се надяваме догодина да имаме възможност да сътворим едно незабравимо събитие“, заключи той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK