Земеделци от Кюстендил протестираха срещу намалените субсидии и кражби в сектора

Снимки: Infomreja.bg

Група от 15-20 земеделски производители излязоха да изразят недоволството си на пътя Кюстендил - София

Аз отглеждам 50 декара зеленчуци – картофи, зеле, пипер, 13 декара череши и 1 декар оранжерия. Отглеждам я от 4 години и само веднъж съм получил субсидиране, каква е причината аз да не получавам субсидии, след като през миналата година ми мина теренна проверка и видяха насаждения. Вложил съм труд, разходи и накрая нямам подпомагане за тази оранжерия. С тези думи ни посрещна на организирания граждански протест Ясен Стипцарски – земеделски производител от Жабокрът. 

Група от 15-20 земеделски производители излязоха да изразят недоволството си на пътя Кюстендил - София. Сред тях имаше както зеленчукопроизводители, така и животновъди. Основните им исканията са да се преразгледат ставките за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци за 2021г, а Народното събрание незабавно да изготви спасителен план за оцеляване на земеделието в сектора Растениевъдство, с оглед на високите цени на горивата, торовете и препаратите.

Протестиращите настояват НС да намали размера на ДДС от 20% на 9% на производителите на плодове и зеленчуци, както и да бъде изготвен механизъм за защита на родното производство. Бюджетът по предстоящата ковид мярка да бъде разпределен по справедлив начин между растениевъдство и животновъдство. Всяко друго разпределение между двата отрасъла би било лишено от всякаква логика, категорични са протестиращите. Като основен проблем, поставен от протестиращите, бе и кражбата в сектора. 

„Овощар съм от 20 години. Не стига, че ние сме бедните чеда на Европейския съюз, с най- минималните субсидии, които може да съществуват и на граница на оцеляване сме, а вече не можем и да оцелеем. Кражбите в сектора са повсеместни. Как може да си представите Вие, бели петна по овощни градини?“, попита Иван Пачаръзов. Той подчерта, че в черешовия масив в село Скриняно още от социалистическо време има около 5 000 изоставени дка, поради простата причина, че вече не се изплащат дейностите.

„При положение, че изкупуват черешата на 1 лев, а даваш 60 ст. на берача ти остават 40 ст., които трябва да отидат за торове, препарати. Просто средствата не стигат и оставам на нула. Хората за това ги зарязват. И какво се получава. Има 10 човека, които там обработваме 100 декара. Всичките останали хиляди декара обаче, от предприемчиви овощари в кавички, които живеят в София и не знаят дори къде е село Скриняно, си ги пишат като бели петна“, посочи овощарят. Той е категоричен, че това е начина да се крадат парите, които се полагат на съвестните овощари.

„Другият абсурд е, че хора, които работят и са регистрирани, всяка година трябва да подават декларация, че не иска друг да им работи овощните градини или да ги вземе за бели петна. Абсолютен абсурд и нещо смешно! Новата власт, която дойде с гръмките обещания, че ще спрат гражбите и ще има промени, а няма никакви промени. Напротив, субсидията тази година са 1/4 по- малко от миналата година, при така овикваното правителство на Бойко Борисов“, казва още Иван Пачаръзов.

По думите на Виктор Кирилов много голяма част от земеделците имат кредити, а при липсата на средства те няма как да ги погасят. „Това са пари, които ни се отразяха, а имаме дейност през миналата година. Ние все пак сме изкарали продукция, продали сме я, платили сме данъци и ще чакаме пари евентуално през юни или юли. Това означава, че ние не можем да работим, с какво да засадим в момента, като ни орязват пари и не дават обещаното“, попита Виктор Кирилов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK