Във Второ ОУ - Гоце Делчев, отбелязаха Деня на Земята

Снимки: Второ ОУ - Гоце Делчев

Празникът премина под мотото "Да опазваме Земята не само за един ден, а за хиляди години напред"

"Да опазваме Земята не само за един ден, а за хиляди години напред". Под такъв надслов се отпразнува Денят на Земята във Второ ОУ " Г. Делчев" - гр. Гоце Делчев, с директор Цветанка Петричкова, под ръководството на Светла Попова - учител в това училище, което от години по традиция отбелязва този особено важен празник за екологичното възпитание на децата.

И днес - Международният ден на Земята, тържествено бе отбелязан от второкласниците на Второ основно училище „Гоце Делчев“. Децата представиха програма, в която разказаха на своите съученици защо трябва да пазим нашата планета Земя. Обясниха значението на думите „природа - при рода“, „рециклиране“ и „доброволец“.

Разбраха, че Денят на Земята не е само 22 април, а всеки ден от годината, защото животът на Земята е ценен не само за нас, а и за следващите поколения. Хората идват и си отиват, но планетата остава. Тя е нашият общ дом.

Децата разбраха колко важно е да опазим Земята чиста, защото животът на хората е неразривно свързан с нея. Чрез цветни рисунки, стихчета, песни, жива  демонстрация и емоционално оживление, децата осезателно изживяха процеса за опазването на природата и бяха възпитани в любов, опазване и преклонение пред нея, защото тя е единствената досега планета в съвремието, на която има живот.

За първи път идея за Деня на Земята получава подкрепа и разпространение в САЩ през 1970 г., когато хиляди канадци са направили впечатляващи демонстрации и са извоювали този ден да бъде издигнат на пиедестал и да се отбелязва навсякъде по света.

Затова на този ден президентът на България - Желю Желев, подписва клетва в името опазването на Земята, която е връчена на Конвенцията на ООН за чиста околна среда и развитие и съхраннието на живота в Рио де Жанейро. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK