Остават броени дни до старта на Международния фолклорен конкурс „Пауталия” – 2021

Снимка: Читалище "Братство"

Заявка за участие са подали над 3000 участници

На 2 юли 2021 г. от 16:00 ч. с атрактивно дефиле ще бъде даден старта на Петнадесетия международен фолклорен конкурс „Пауталия”, който ще се проведе от 2 до 4 юли в Кюстендил. Организатори на събитието са Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на читалище „Пробуда 1961”. Музикалният форум се провежда под патронажа на кмета на община Кюстендил - г-н Петър Паунов.

През годините конкурсът се утвърди като сцена, която дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.

Конкурсът е включен в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България, по която ще бъдат присъдени по 3 едногодишни стипендии в категориите индивидуални изпълнители по народно пеене и индивидуални изпълнители по акордеон във възрастова група 8-12 клас и по 3 целеви финансови подкрепи в същите категории във възрастова група 5-7 клас.

Срокът за записване на участници изтече на 25 юни. Заявка за участие са подали над 3000 участници – индивидуални изпълнители и формации от различни възрасти от цялата страна.

В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в областта на музикалното изкуство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5