Читалище "Изгрев - 1930" в Баничан започва работа по нов проект

Снимка: читалище "Изгрев - 1930"

Ще бъдат създадени артинсталации, каквито досега няма в община Гоце Делчев

Времето на пандемия кара предприемчивите хора да търсят нови начини, за да продължат своята дейност. Като Румяна Джибова – секретар на читалище „Изгрев – 1930“ в село Баничан.

Читалището работи по два проекта, но вече е одобрен и трети. Той е по програма „Любителско изкуство" на Национален фонд „Култура“.

Проектът предвижда създаване на две артинсталации, които ще бъдат поставени на видно място. Чрез 3D визуализация посетителите ще могат да се запознаят с културното наследство на селото.

„Това, което ще направим, е иновативно. Основната ни цел е да привлечем вниманието на младите хора към фолклорното богатство. Традиционните начини са твърде далече от тях. Затова търсим нещо модерно, така че младежите да стигнат до същността чрез средствата, с които те си служат. От придобивката ще се ползват, разбира се, всички, които желаят. Чрез нея гостите на селото ще научат за неговите забележителности – оригиналните плетени чорапи, пищюмалите, песните…“, пояснява секретарят на читалището и благодари на всички, които са се отзовали на поканата да бъдат консултанти по проекта.

Одобрените средства са 14 866 лева. Изпълнението започва през декември и ще продължи една година.

„Може да е бавно, но става“, казва със задоволство Румяна Джибова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK